Пиенето на непреварено мляко може да е опасно

Пиенето на непреварено мляко може да е опасно

Защо трябва да избягвате непреварено мляко? Консумацията на мляко е неразделна част от българската кухня. Смята се, че то подпомага здравето на костите и стимулира цялостния растеж. Някои хора се кълнат в ползите за здравето му до такава степен, че го пият сурово и охладено.

Въпреки това, скорошно проучване, проведено в Калифорнийския университет, открива, че пиенето на мляко без пастьоризация или термична обработка може да причини вреди на тялото, отколкото да донесе полза. Проучването подчертава доста здравословни проблеми, свързани с консумацията на сурово мляко.

Антимикробните резистентни гени се съдържат от бактерии, които присъстват в суровото мляко. Страшното е, че тези бактерии не могат да бъдат убити чрез използване на антибиотици. Тези бактерии също могат да прехвърлят резистентните гени към други бактерии. По този начин се предизвиква обща резистентност към антибиотиците , което в някои случаи може да бъде единствената надежда за лечение на инфекция в организма. Консумирането на сурово мляко може да увеличи шансовете за поглъщане на такива бактерии с антимикробни резистентни гени.

Проучването установява, че ако оставите непастьоризираното мляко при стайна температура за дълго време, то генерира повече антимикробни резистентни гени от пастьоризираното мляко. Всякакви температурни промени, независимо дали умишлено или по друг начин, могат да доведат до растеж на много повече бактерии с тревожна скорост, което го прави не само негодно, но и опасно за консумация. Следователно млякото не просто ще се развали, но ще се превърне в огромен риск за здравето.

Някои хора обичат да правят собствено кисело мляко или извара, използвайки неварено мляко. За това го оставят да ферментира в хладилника. Предполага се, че това ще добави голям брой пробиотици в червата. Изследването обаче сочи, че невареното мляко не е подходящо за производство на други млечни продукти като извара, кефир или сирене, защото консумацията му би означавало добавяне на опасно високо количество антимикробни гени направо към стомашно-чревния тракт.

Какви са алтернативите на суровото мляко? Винаги купувайте мляко, което е пастьоризирано или термично обработено, за да убиете вредните бактерии. Пастьоризираното мляко от малки ферми е вариант. Има и много опции на млечни продукти на растителна основа, от които можете да направите различни сладки и солени изкушения. Но ако имате неварено мляко, абсолютно задължително е да го съхранявате в хладилник, за да намалите шансовете да консумирате антимикробни резистентни патогени.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay