Погледнете краката си, те казват много за вашето здраве

Погледнете краката си, те казват много за вашето здраве

Не е много известно, но краката ни са невероятни диагностични инструменти, които можем да използваме, за да открием улики, които потенциално сочат към различни здравословни проблеми. Не е нужно да сте лекар, за да разберете какво казват вашите собствени крака за вашето здраве. Важно е да знаете за кои предупредителни знаци да внимавате, когато става въпрос за краката ви.

1. Крака без косми

Повечето хора имат косми на краката, особено на пръстите си, независимо от техния пол. Ако обаче забележите, че краката ви стават по-гладки и осъзнавате, че вече нямате косми в тази област, това може да е признак за сериозни проблеми с кръвообращението.

Обикновено се причинява от сърдечно-съдово заболяване, като артериосклерозата, която кара артериите ви да се втвърдят, което затруднява сърцето ви да изпомпва кръв ефективно. Когато нещо подобно се случи, сърцето ви отива в режим на възстановяване, където дава приоритет на разпределението на кръвта към по-жизненоважни органи, оставяйки крайници като краката с намалено кръвоснабдяване.

2. Незарастващи рани

Ако имате възпаление, което се появява на крака ви, отнема много време, за да се излекува или съществува постоянно и изглежда като отворена рана или екзема, това може да е признак на диабет. Тези видове рани се наричат диабетни язви. С течение на времето високите нива на кръвната глюкоза и високите нива на мазнини, като триглицериди, могат да увредят нервите ви. Това ще затрудни тялото ви да излекува рани, особено на краката ви.

Диабетът повлиява язвите на краката по различни начини и за хората с диабет е важно да разберат потенциално тежките последици от оставянето на отворени рани на краката и язви. За съжаление, за някои хора, които страдат от диабет, крайният резултат от язва може да бъде ампутация. Въпреки това, по-малко тежките язви на краката могат да отнемат много време, за да се лекуват и да бъдат много болезнени.

Потърсете незабавно медицинска помощ за открита болка или рана.

Работете с медицински специалист, за да контролирате по-добре диабета си.

3. Студени крака

Въпреки че студените крака са много често срещано явление сред всички, ако получите необичайно студени крака без особена причина, това може да е признак на нарушение на функцията на щитовидната жлеза. Ниска активност на щитовидната жлеза може да бъде свързана с прекомерен хомоцистеин - аминокиселина, която е свързана със сърдечни заболявания, лошо кръвообращение.

4. Жълти нокти на краката

По-дебели от нормалните, жълти нокти на краката са дело на гъбична инфекция. Лошата хигиена е една от водещите причини за гъбични инфекции на ноктите. Тези инфекции обикновено са причинени от лични навици, като например носенето на обувки, изработени от не-дишащи материали.

Носенето на потни чорапи за дълги периоди от време или излизане боси на съмнителни обществени места също може да доведе до гъбични инфекции. Ако смятате, че имате инфекция, консултирайте се с Вашия лекар за възможностите за лечение, включително продукти, които да използвате. 

5. Смяна на цвета на пръстите

Пръстите, които променят цвета си, са основна характеристика на болестта на Рейно. Болестта на Рейно е състояние, което кара крайниците на тялото ви, като пръстите на ръцете и пръстите на краката, да променят цвета си и да стават студени и вцепенени. Това се случва, защото по-малки артерии, които разпределят кръвта, ограничават кръвообращението до засегнатите области.

Трябва незабавно да посетите Вашия лекар, ако имате история на болестта на Рейно в семейството си и забележите възпаление или инфекция на пръстите на краката.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay