Тези 3 напитки могат да доведат до запек

Тези 3 напитки могат да доведат до запек

Запекът често е резултат от лоша диета и лоши навици. Хората могат да страдат от него след прием на определени храни, но има и такива, които страдат от хроничен запек. Като цяло навиците на червата при всеки човек са различни, но хората с хроничен запек, обикновено имат по-малко от три изхождания за седмица.

Във всеки случай трудностите с изхождането могат да причинят дискомфорт и раздразнение. Ситуацията може да се влоши, ако консумирате храни и напитки, които допълнително затрудняват работата на червата. Ето кои са те.

  1. Алкохол. Прекомерната консумация може да доведе до няколко здравословни проблема и запекът е един от тях. Пиенето засяга тялото ни по два начина. Първо, то води до дехидратация и тялото ни се нуждае от вода, за да абсорбира изпражненията. По-меките изпражнения са по-обемисти и по-лесно преминават през червата. На второ място, алкохолните напитки могат да повлияят на вътрешната функция на организма. Това може да забави стомашно-чревната моторика. На трето място, пиенето може да причини свръхрастеж на лоши чревни бактерии, които могат да доведат до подуване на стомаха и запек.
  2. Млякото е здравословна напитка. То е пълно с хранителни вещества като калций, витамин В12, протеини, но в някои случаи може да бъде причина за вашите храносмилателни проблеми. Ако вече страдате от такива, тогава млякото може да влоши състоянието. Кърмачетата и малките деца са особено изложени на риск поради чувствителност към протеините, наречени казеин, открити в кравето мляко. Също така може да ви повлияе, ако имате непоносимост към лактоза. Хората, страдащи от това състояние, могат да получат диария или гадене след консумация на млечни продукти. Но тези симптоми могат да доведат и до дехидратация, което е основна причина за запека.
  3. Кафе. При някои хора кафето помага за по-лесно изхождане, докато за други то може да е причина за подуване или запек. Кофеинът, основна съставка на кафето, може да стимулира мускулите на храносмилателната система да се свиват, което улеснява изхождането. Но друг факт за кафето е, че може да ви накара да уринирате повече, което води до загуба на течности и увеличава шанса за запек. Ако вече страдате от синдром на раздразненото черно, това може да влоши ситуацията. За да опитате да избегнете това, опитайте да консумирате кафе без кофеин. То не влияе на организма ви по начина, по който кафето с кофеин влияе.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay