Чувствате се стресирани? Средиземноморската диета може да ви помогне

Чувствате се стресирани? Средиземноморската диета може да ви помогне

В този забързан конкурентен свят стресът е един от основните фактори, влияещи върху психическото и физическото здраве на човек. Всъщност това е едно от основните притеснения, с които всички имаме работа.

Стресът не само влияе негативно на личния и професионалния ни живот, но също така води до сериозни рискове за здравето, включително сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет и др. Следователно, експерти от цял свят предполагат, че йога, медитация и здравословен начин на живот носят баланс в състоянието.

Храната е смятана за един от най-важните моменти в борбата със стреса. Добре балансираната диета с всички основни хранителни вещества може да направи чудеса за цялостното ни здраве. Ново проучване установява, че средиземноморската диета може да помогне за намаляване на стреса и да насърчи естественото стареене.

Много е трудно да контролираме или намаляваме стресорите в живота си, твърдят експерти. Но знаем, че можем да контролираме начина си на хранене и предишни изследвания предполагат, че по-ниското ниво на стрес е свързано с високата консумация на плодове и зеленчуци.

Настоящото изследване е проведено върху животни от Училището по медицина в Уейк Форест. Констатациите са публикувани в списание Neurobiology of Stress. Изследването е проведено върху 38 животни на средна възраст, които са били хранени по средиземноморски тип и западен тип – с храна, богата на протеини, захар, наситени мазнини. Храната, която е давана на животните, е донякъде подобна на тази, която консумира човек.

Резултатите показват, че животните, хранени според средиземноморския тип, са имали по-добри умения за управление на стреса в сравнение с тези, на които им е била давана от другия тип храна. Следователно специалистите предполагат, че средиземноморската диета може да помогне да се осигури просто решение на стреса, с който ежедневно се сблъскваме. Това също може да намали риска от отрицателно въздействие върху здравето.

Ето 7 вида храни, които трябва да присъстват в диетата ви, за да се храните по средиземноморски тип:

– Плодове

– Зеленчуци

– Бобови храни

– Ядки

– Пълнозърнести храни

– Семена

– Зехтин

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay