10 мита за здравето, на които всички вярваме, но не са истина

10 мита за здравето, на които всички вярваме, но не са истина

Има много митове, на които вярваме и те просто няма да изчезнат. Малцина от нас могат да разберат дали едно конкретно твърдение, свързано със здравето ни е истина или не. Ето няколко мита, които трябва да забравим:

1. Пресните продукти са по-полезни от замразените

Повечето хора вярват, че този мит е верен. Въпреки че изглежда, че няма съмнение за това, проучванията са стигнали до противоположни заключения. Всъщност, замразените плодове и зеленчуци са също толкова полезни, колкото и пресните, тъй като те са замразени при максималната им зрялост.

2. Храната намалява риска от напиване

Повечето от вас вероятно вярват, че ако се нахраните, преди да пиете алкохол, няма да се напиете. Е, не е съвсем вярно. Храната ни помага да усвояваме алкохола. Пълнотата на стомаха ще намали степента на усвояване на алкохола в кръвта, но няма да спре процеса на интоксикация.

3. Трябва да изчакваме болката да стане непосносима, за да пием болкоуспокояващи

Не е ясно откъде идва тази идея, но това е общо погрешно схващане. Не чакайте, докато вече не можете да понесете болката, за да вземете хапче. Болкоуспокояващите трябва да се приемат всеки път, когато почувствате болката и дори преди това, ако имате хронично заболяване.

4. Колкото по-голям е размерът ви, толкова по-бавен метаболизъм имате

Хората са склонни да вярват, че ако човек има наднормено тегло, той или тя има лош метаболизъм. Учените унищожиха този мит. Както се оказва, хората с наднормено тегло имат по-добър и по-бърз метаболизъм от тези, които са слаби.

5. Четенето на слаба светлина разрушава зрението ви

Очевидно е по-удобно да се чете с подходящо осветление. Но това не означава непременно, че четенето на слаба светлина уврежда вашето зрение. Това е един от най-често срещаните митове. Липсата на светлина затруднява очите ви да се фокусират, но това не влошава зрението ви.

6. Светлината от екрана на компютъра уврежда очите ви

Невъзможно е да си представим модерния живот без компютри. Но всеки е чул поне веднъж, че облъчването от компютъра е вредно за нашите очи и че то има отрицателно въздействие върху цялостното ни здраве. За щастие, в действителност, компютърните монитори излъчват радиация в такова малко количество, че да не могат да навредят на вашето здраве. Това излъчване няма нищо общо с влошаването на зрението ви.

7. Шампоанът и балсамът могат да ви помогнат да се отървете от цъфналите краища

Всички тези продукти за коса могат временно да направят косата ви копринена и по-мека. Единственото решение на проблема с цъфналите краища е ножицата.

8. Мъжете мислят за секс на всеки 7 секунди

Сериозно, ако мъжете наистина си мислеха за секс на всеки 7 секунди, как биха могли да работят, да тренират и да живеят нормален живот като цяло? Това със сигурност е мит. Макар че мъжете мислят много по-често, отколкото жените за секс, това "7 секунди" очевидно е преувеличено.

9. Човешкото тяло може да развие антибиотична резистентност

Това са бактерии, които могат да развият такава съпротива, а не човешко същество. Ето защо лекарството спира да действа ефективно, ако сте го приемали прекалено дълго.

10. Витамин С предпазва от настинки и грип

Повечето хора се съветват да ядат лимони и други източници на витамин С, особено по време на студените сезони. Витамин С помага на имунната система, но не може да ви предпази от настинка или грип. Нито ще намали техните симптоми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay