10 промени в тялото ви, които могат да разкрият много за вашето здраве

10 промени в тялото ви, които могат да разкрият много за вашето здраве

Някои здравословни проблеми могат да бъдат много подли - може да изглеждат като нещо просто и да не ви алармират достатъчно, за да се почувствате принудени да посетите лекар. Лекарите казват, че колкото по-рано хората разберат за даден проблем, толкова по-лесно ще бъде лечението, а в някои случаи ранните диагнози всъщност могат да ви спасят живота.

1. Набръчкан и увеличен език

Това е състояние, при което краят на езика започва да прилича на коричка на пай. Набръчква се и езикът става по-голям от долната челюст. Освен ако не сте имали травма на челюстта, това състояние обикновено се причинява от подуване. Подуването може да е резултат от няколко неща, а някои от тях могат лесно да бъдат идентифицирани, без да посещавате лекар, като например дехидратация.

2. Черни линии по ноктите

Ноктите могат да издадат много за нашето здраве. Някои хора естествено имат много дебели или тънки нокти, но ако забележите някаква промяна в структурата или цвета им, трябва да го проверите. Тъмните вертикални линии по ноктите могат да бъдат признак на меланом.

3. Потъмняване или удебеляване на кожата

Ако забележите кафяви или жълти петна, които са леко подути и се усещат като кадифе, които се появяват на местата, където кожата ви се сгъва, под мишниците или шията, не пренебрегвайте това. Това може да е признак на инсулинова резистентност.

4. Пъпки по челюста и брадичката

Под кожата имаме много мънички жлези, които произвеждат естествени масла, за да поддържат кожата ни в добро състояние, а тези масла се движат нагоре през порите. Когато по някаква причина тези жлези произвеждат повече масло, отколкото това, с което кожата ни може да се справи, порите се запушват. За жените излизането на пъпки по челюста може да е признак на хормонален дисбаланс - когато се произвежда прекалено много от мъжкия хормон, тестостерон, се стимулират тези жлези.

5. Изтъняващи вежди

С напредване на възрастта хората започват да имат естествен косопад, но изтъняването на веждите може да е признак на хипотиреоидизъм, състояние на щитовидната жлеза. Ако щитовидната жлеза не работи правилно, тя може да произвежда прекалено много или недостатъчно определен хормон и двете тези състояния причиняват изтъняване на космите по тялото.

6. Пъпка, която не изчезва

На всички от време на време ни излизат пъпки. Някои от нас имат по-голям късмет от други, но обикновено пъпките са причинени от запушени пори. Ако обаче получите малка "перлена" пъпка, която просто не отминава седмици и лесно започва да кърви, трябва да я проверите, тъй като може да е признак на базално-клетъчен карцином. Въпреки че звучи страшно, този тип рак на кожата е най-малко опасен, не се разпространява и може да се лекува сравнително бързо, особено ако е диагностициран рано.

7. Косми на необичайни места при жените

Ако започнат да ви растат косми на необичайни места, като брадата, над горната устна или по корема, това може да е симптом на синдром на поликистозни яйчници.

8. Болка в пръста

Удебелените, чувствителни пръсти могат да бъдат знак за рак на белия дроб. Когато се развият тумори на белите дробове, те отделят някои химикали в кръвообращението, които стимулират растежа на тъканите под нокътя и на върха на пръстите, причинявайки болка.

9. Пожълтяване на кожата и бялото на очите

Жълт цвят на кожата или на бялото на окото са често срещани кожни симптоми при проблеми с черния дроб. Обикновено очите стават жълтеникави, защото в кръвта се натрупва химикал, наречен билирубин. Определено трябва да посетите лекар веднага щом забележите жълтия цвят, тъй като ранната диагноза може да предотврати сериозни здравословни усложнения.

10. Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите са резултат от проблеми с начина на живот. Когато не се наспиваме достатъчно, имаме лоша диета или нездравословен начин на живот, мастната тъкан около очите ни се променя и кожата ни става по-тънка. Въпреки че по принцип тези тъмни кръгове не изискват медицинска помощ, важно е да започнете да се грижите за себе си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay