10 храни, които да хапвате, за да имате повече кърма

10 храни, които да хапвате, за да имате повече кърма
Pexels

Кърменето е трудно – изисква дълъг период на учене, може да е болезнено, изтощително е и най-притеснителното е, че повечето майки са стресирани относно количеството кърма, което имат. Може би сте чували за галактагоги, които са храни, билки или дори определени лекарства, които стимулират производството на кърма. Но действат ли наистина галактагогите и трябва ли повечето кърмещи жени да ги използват?

Работят ли галактагогите?

Въпреки че клиничните доказателства за ползите от галактагогите са ограничени, има някои анекдотични доказателства, че определени храни и билки могат да увеличат производството на мляко. В най-добрия случай те ще ви помогнат да увеличите продукцията си, но в най-лошия случай те са просто богати на хранителни вещества храни, които осигуряват здравословна диета. Ако наистина се притеснявате за количеството кърма, което имате, и растежа на вашето бебе, обърнете се към сертифициран консултант по кърмене, който може да ви даде съвет.

Трябва ли да използвам галактагоги?

Като цяло, повечето кърмачки нямат нужда да използват галактагоги - въпреки че те могат да бъдат полезни за увеличаване на кърмата, ако сте забелязали спад в количеството. Майките, диагностицирани с ниско количество мляко от сертифициран консултант по кърмене, могат да намерят галактагогите полезни в комбинация с повишено кърмене и изцеждане.

Освен това, ако решите да приемате допълнителна форма на галактагога, първо се консултирайте с вашия лекар, за да се уверите, че е безопасно за бебето. Вашият най-сигурен залог всъщност е добавянето на галактогични храни към вашата диета.

Ето 10 храни, които увеличават кърмата:

1. Овесени ядки

Овесените ядки са пълни със сапонини, които влияят на хормоните, произвеждащи мляко, произвеждани в хипофизната жлеза. Насладете се на купа овесени ядки за закуска и отгоре поръсете със счукани орехи и сушени кайсии за още хранителни вещества... и вкус.

2. Моринга

Морингата е била използвана от векове в азиатските култури, особено във Филипините, като храна и източник на витамини. Богати на желязо и витамин С, листата на моринга могат да се консумират като част от традиционна супа или варени зеленчуци. В няколко малки проучвания е доказано, че морингата има галактогонен ефект.

3. Чесън

Казва се, че бебетата се наслаждават на вкуса на чесън в кърмата – и затова сучат повече, когато майката яде чесън. Чрез повече кърмене производството на мляко също се увеличава. Така че давайте смело и добавете няколко допълнителни скилидки чесън към любимите си ястия. 

4. Глухарче

Листа и корени от глухарче се използват в китайските и индианските култури за възстановяване след раждане и за увеличаване на производството на мляко. Листата и коренът могат да се сотират или да се консумират и сурови. Освен това, ако обичате чайове, чаят от глухарче също е добра идея. 

5. Фенел

Фенелът може да се консумира под формата на семена или като сотиран зеленчук. Можете да го смесите с кафяв ориз или паста за лесно ястие. Смята се, че фитоестрогените в копъра насърчават здравето на гръдната тъкан и лактацията и вероятно са причината, поради която подобрява производството на кърма.

6. Аспержи

Богати на фибри, фолиева киселина, витамин А, С и К, аспержите са чудесен зеленчук за кърмещи майки, а също така са чудесни за увеличаване на кърмата, поради фитоестрогените и триптофана в тях. Триптофанът е важна аминокиселина, която може да стимулира пролактина, който е хормонът, произвеждащ мляко. 

7. Кафяв ориз

Подобно на овесените ядки, кафявият ориз е друго зърно, което си струва да се включи в менюто, когато става въпрос за кърмене. Кафявият ориз е сложен въглехидрат, който ви дава бавно изгаряща енергия, необходима за кърменето.

Сложните въглехидрати могат да допринесат за повишени нива на мелатонин в мозъка. А ние знаем, че сънят допринася за повишени нива на пролактин.

8. Папая

Папаята е често използвана в Азия като лактагога. Традиционно тя се приготвя на супа. Смята се, че ензимите и фитохимикалите в папаята могат да поддържат здрава гръдна тъкан, както и да подобрят лактацията.

Папаята се използва и като естествено успокоително средство. Успокоителното качество може да ви помогне да се отпуснете и в същото време да подпомогне процеса на изтичане на мляко. 

9. Хумус

Бобовите растения като нахут, леща и боб често се смятат за лактогенни храни. Хумусът, който се прави от нахут, тахан, чесън, лимонов сок и зехтин, е перфектна и вкусна закуска за кърмещи майки.

10. Кайсии

Кайсиите (особено сушените) съдържат фитоестрогени, които помагат за балансиране на хормоните, участващи в лактацията. Кайсиите са с високо съдържание на фибри, витамин А, С, калий и калций.

Смята се, че богатите на калций сушени плодове като смокини, кайсии и фурми помагат при производството на мляко. Кайсиите, подобно на някои други лактогенни храни в този списък, също съдържат триптофан.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay