4 начина да накарате стомаха и червата си да работят перфектно

4 начина да накарате стомаха и червата си да работят перфектно

Запекът е симптом, а не заболяване. Докато повечето от причините са безобидни, понякога това може да бъде предупредителен знак за по-сериозни заболявания като хипотиреоидизъм, диабет, болест на Паркинсон, целиакия, непоносимост към глутен, рак на дебелото черво, дивертикулит и възпалително чревно заболяване.

За да се излекува запека, трябва всъщност да се излекува истинската причина. Но има начини да се отървете от запека в домашни условия. Това не отменя консултацията с лекар, но ще получите моментно облекчение. 

Ето няколко начина да се сбогувате със запека:

Вода

Запекът се получава поради дехидратация в дебелото черво. Поддържането на тялото правилно хидратирано означава, че по-малко вода се абсорбира от дебелото черво. Това прави изпражненията меки и им позволява да преминават през червата по-лесно. Препоръчително е да пиете най-малко 8 чаши вода всеки ден, за да може метаболизмът на организма да работи гладко.

Кисело мляко

Пробиотиците, полезните бактерии, които се съдържат в киселото мляко, могат да облекчат храносмилателните проблеми. 

Петмез

Петмезът е гъст сироп от плодове с огромно количество захар. Той съдържа много витамини и минерали, сред които магнезий, който облекчава запека. 

Сусам

Ако имате запек, поръсете салатата, киселото си мляко или друго ястие със сусам. Една супена лъжица сусам съдържа около 1,1 грам фибри, които са ефикасни при запек. Друг добър избор са тиквените семки. 

Банани

Докато зелените банани могат да причинят запек, добре узрелите могат да го облекчат. Така че, ако имате запек, яжте узрели банани. И обратното, ако имате голяма активност на червата, яжте по-зелени банани. 

Сушени сливи

Яденето на сушени сливи може да помогне при запек. Сините сливи са богат източник на неразтворими фибри, както и на сорбитол, който е естествен лаксатив. Деца, които не харесват вкуса на сините сливи, могат да пият сок от сливи, смесен с друг вкус сок.

Акупресура

За да стимулирате работата на червата, натиснете силно точката, която е на 3 пръста под пъпа ви. Докато стимулирате тази зона, трябва да дишате нормално.

Ароматерапия

Лимон, портокал, розмарин, босилек, копър и мента са най-добрите аромати за справяне със запека. 

Тренировки

Редовните тренировки, дори да са по 10-15 минути на ден, са много полезни за правилната работа на храносмилателната система. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

13 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay