4 предупредителни фактора за здравето

Учените са достигнали забележителни постижения в определянето на проблемите, които могат да ви изложат на риск от различни заболявания

4 предупредителни фактора за здравето

Замисляли ли сте се кои са най-важните пунктове, които трябва да изтъкнете пред личния си лекар, когато отидете на преглед в неговия кабинет? Или пък кои симптоми трябва да ви заведат там?

Учените са достигнали забележителни постижения в определянето на проблемите, които могат да ви изложат на риск от различни заболявания. Защитете се като обърнете внимание на тези предупредителни знаци.

Безсъние
Според изследване, представено през 2012 по време на конференция на American Heart Association, за страдащите от безсъние има два пъти по-висока вероятност да получат инсулт, отколкото за хората, които нямат проблеми със съня.

Изследователите смятат, че дефицитът на сън води до намаляване на кръвното налягане, което с течение на времето може да доведе до възпаление на стените на кръвоносните съдове.

Негативните ефекти от безсънието могат да се избегнат дори след първата нощ на здравословен сън. Кръвното налягане ще се изстреля нагоре и ще достигне до адекватното си ниво.

За здрав сън се препоръчват природни звуци като падащи дъждовни капки или ромон на поток. Проучване от 2012 установява, че смесица от такива приятни за ухото звукови честоти може да помогне за успокояване на мозъчните вълни, което води до по-спокоен сън при 23% от хората.

Стрес
Фактът, че стресът носи лоши последствия за здравето, не бива да изненадва никого. Ново изследване обаче показва колко трайно влияние може да има върху мозъка.

4 предупредителни фактора за здравето

Учените проследили живота на жени в продължение на близо 40 години. Те установили, че тези, които са имали по-голям брой стресори (проблеми в работата, развод, заболяване) в своята средна възраст увеличавали вероятността да развият деменция по-късно в живота. Хроничният стрес може да доведе до производството на възпалителни съединения и повреди в участъци от мозъка, свързани с паметта.

Прекалено много захар
След анализ на 14 различни проучвания, учени от Департамента за обществено здраве на Колумбийския университет открили, че хората, които консумират повече от 8,5 грама захар на ден имат повишен риск от развитие на рак на панкреаса.

4 предупредителни фактора за здравето

Това е една от най-неуловимите и смъртоносни болести. Захарта повишава риска с цели 19%. борбата с тази практика може да се улесни като замените подсладените газирани напитки с вода.

Липса на витамин D
Лекарите смятали в продължение на години, че дефицитът на витамин D може да увеличи риска от инфекции на дихателните пътища. Финландско проучване от 2013 обаче установява, че хората с най-ниски нива на витамин D били с двойно по-висок риск да развият пневмония, което предполага, че този витамин е от съществено значение за силната имунна система.

4 предупредителни фактора за здравето

За да набавите необходимото си количество от витамин D, е нужно да се изложите на слънце от 10 до 15 минути, три пъти на седмица. Имайте предвид, че просто отваряне завесите не е достатъчно. UVB лъчите, от които се нуждае тялото, не могат да проникнат през прозорците.

Науката продължава да се развива и да дава начини за предотвратяване на заболявания. Само един от съветите за здраво тяло не променя своята актуалност: упражненията. Тренировките са също толкова ефективни, колкото медикаментозното лечение за някои заболявания.

За още статии на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 12.03.2014|08:39
И да не забравяме, че не бива да прекаляваме със захарта.
8
Не е посочен 11.03.2014|14:08
Много полезна статия! :)
7
Не е посочен 11.03.2014|09:56
На първо място грижа за здравето, тогава всичко останало.
6
Не е посочен 10.03.2014|19:28
Здравето е най - важното .
5
Не е посочен 10.03.2014|17:41
Стресът е най-големият враг в днешно време, който ни убива бавно, но сигурно.
4
Не е посочен 10.03.2014|17:19
На мен много липсва виамтин Д напоследък за сметка на това наваксвам с качествения сън и по-малкото захар и боклуци в менюто си.
3
Не е посочен 10.03.2014|17:07
Добре е да се грижим за здравето си, тъй като той е основния ни актив.
2
Не е посочен 10.03.2014|16:07
Определено трябва да отчитаме тези неща.
1
Не е посочен 10.03.2014|15:34
То безсънието си е последица от стреса.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay