5 навика, които ще ви осигурят енергия през целия ден

5 навика, които ще ви осигурят енергия през целия ден
unsplash

Липсата на енергия е проблем, с който всички се сблъскваме- работещите, родителите, дори тийнейджърите. Независимо дали ви се доспива следобяд, на бюрото в офиса, или просто нямате сили, докато децата тичат покрай вас, трябва да бъдете наясно, че още една чаша кафе няма да ви помогне. 

Има навици, които трябва да си изградите, за да имате енергия през целия ден- от сутрин до вечер.

Ето кои са те:

1. Яжте пълноценна храна, която дава енергия

Избирайте храни, които са богати на витамини и минерали, сложни въглехидрати и протеини. Протеинът не само помага за възстановяването на мускулите, подпомага възстановяването и поддържа имунното здраве, но също така забързва метаболизма ви, което помага да сте енергични през целия ден, колкото и натоварен да е той. 

2. Тренирайте

Ако имате проблеми със заспиването вечер, опитайте да бъдете по-активни през деня. Не забравяйте, че упражненията могат да приемат различни форми: от кардио тренировка във фитнеса до разходка из квартала, просто открийте това, което ви се отразява най-добре.

За да превърнете тренировките в навик, можете да направите няколко неща. Изберете дни от седмицата, в които задължително да тренирате. Приготвяйте дрехите си за тренировка от предишната вечер. Правете си малки подаръци след тренировка, които да ви мотивират да продължавате. 

3. Хидратирайте тялото си

Един от първите признаци на дехидратация е умората. Решението на този проблем на пръв поглед е лесно- пиене на вода, но създаването на навик е трудно. Добра идея е винаги да носите бутилка с вода със себе си, за да не забравяте да пиете. Друг ефективен метод е да използвате приложение, което да ви напомня, че е време да изпиете чаша вода. Имайте предвид, че водата е от съществено значение за цялостното здраве, а не само за енергията.

4. Отделяйте време за себе си 

Емоционалното изтощение е реално нещо и е познато на повечето родители. Ето защо трябва да отделяте време за себе си. Това е начин да подобрите здравето си, да моделирате положителни практики за семейството си и да увеличите енергията си. Това може да бъдат най-различни неща- телефонен разговор с приятелка, топла ван, кратка разходка- просто неща, които ви доставят удоволствие. 

5. Прекарвайте време навън

Имате свободни 20 минути? Опитайте се да ги прекарате навън. Изследванията показват, че дори малко слънчева светлина и природа могат да повишат настроението и енергийните ви нива. Това се дължи отчасти на факта, че престоят навън може да понижи нивата на кортизол, хормон, който се свързва със стреса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay