5 начина да се справите с обсебващото мислене

5 начина да се справите с обсебващото мислене
pixabay

Ако сте склонни към натрапчиви мисли, има голям шанс да сте прекарали много часове в размишляване върху неща, които може да изглеждат тривиални за другите. Например, може да се притеснявате, че сте казали нещо грешно или неудобно по време на случайна среща. Или онзи работен имейл, който изпратихте до целия отдел? Е, въпреки че го коригирате поне пет пъти, преди да го изпратите, го четете отново и отново за печатни грешки. 

За някои хора натрапчивите мисли са лесни за отхвърляне като незначителни. Но за други, тревожните мисли могат да се завъртят и да провалят целия ден. Но как да спрете да сте обсебени от определени мисли? Добрата новина е, че експертите имат съвети за начини за прекъсване на модела на натрапчиво мислене. Тези механизми за справяне могат да ви предпазят от размишления и да ви позволят да останете фокусирани върху настоящето. 

1. Записвайте притесненията си

Препоръчително е да записвате притесненията си, когато се появят. След това отделете време през деня, когато можете да прегледате всички грижи в списъка си. Не си позволявайте да мислите за тях, когато се появят през целия ден. Като си напомняте, че имате определено "време за притеснение"" ви е по-лесно да спрете да размишлявате през целия ден.

2. Фокусирайте се върху дишането

Реално погледнато, притесненията ви няма да изчезнат веднага в момента, в който ги запишете. Когато те продължават, можете да прекарате няколко минути, фокусирани върху дишането си. Често просто да насочите вниманието си към настоящия момент и да го закотвите към дъха си, може да бъде достатъчно, за да промените мисленето си.

3. Помислете за притесненията си логично

По време на определеното от вас "време за притеснение" не се взирайте просто в списъка, а размишлявайте. Добре е да прецените дали проблемът е нещо, върху което можете да предприемете действия. Ако отговорът е да, прекарайте известно време в обмисляне на възможните решения. Ако притеснението не е нещо, за което можете да направите нещо, помислете за най-лошия възможен сценарий и се запитайте колко вероятен е този най-лош сценарий? "Ако се случи, мога ли да се справя? Какво бих казал на приятел, ако споделяше тази тревога с мен?" и т.н.

Ако има случай, в който се чувствате така, сякаш е вероятен най-лошият сценарий и не сте подготвени да се справите с него, не се страхувайте да поискате съвет от някого, на чиято преценка вярвате, като близък приятел или терапевт. 

4. Опитайте се да стигнете до дъното

Натрапчивото мислене често има корени и идва от по-дълбока загриженост. Например, ако постоянно не можете да спрете да мислите за служебни имейли, помислете за възможността всъщност да се притеснявате да не направите лошо впечатление на шефа си или колегите ви да не ви харесат.

След като определите какво всъщност се случва [и какво се крие под] натрапчивата мисъл, не забравяйте, че мислите са просто неврони, които се задействат в мозъка ви. Можете да изберете да им отговорите. Колкото повече се борите срещу или се опитвате да "контролирате" мислите си, толкова по-силни ще стават те.

Приемането, че вашите мисли са там, ще ви помогне да ги контролирате. И не забравяйте да бъдете състрадателни към себе си - вие правите най-доброто, което можете. Но не забравяйте, че не е нужно да го правите сами.

5. Разсейвайте се

Разсейването може да бъде полезно, след като идентифицирате мисълта и какво се крие под нея. Разсейвайте се с нещо положително, като обяд с приятел, пиене на кафе, слушане на музика или редене на пъзел. Дейности като тази могат да ви помогнат да откъснете ума си от натрапчивите мисли. Но те може да не работят за всички. Когато става въпрос за справяне с натрапчивото мислене, правилните механизми за справяне могат да варират от човек на човек. Ако откриете, че мислите продължават и причиняват повече смущения в живота ви, потърсете професионална помощ от терапевт или психолог. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay