5 неща, които трябва да знаем за панкреаса

И как да разберем дали има проблем с него

5 неща, които трябва да знаем за панкреаса

Когато става въпрос за корема, повечето хора знаят, че в него се намират стомах, тънки черва и дебело черво. Но в коремната ни кухина има и други органи, които не са толкова известни, но са не по-малко важни. Например панкреаса. Панкреасът е жизненоважна част от храносмилателната система и е от решаващо значение за контролиране на нивата на кръвната захар. Ето какво още трябва да знаете за този важен орган:

Как работи?

Веднага след като започнете да се храните, панкреасът ви изпомпва някои основни ензими и хормони, необходими за храносмилането, включително липаза и амилаза. Тези сокове се отделят в тънките черва, където те помагат да се разграждат протеините и мазнините, след като са напуснали стомаха.

Контролира нивата на кръвната захар

В допълнение към храносмилателните сокове и специфични клетки, панкреасът произвежда инсулин- хормон, който извлича захарта от храната и й помага да се придвижи до клетките, тъй като служи за "гориво" на организма. При диабет тип 1 имунната система атакува тези клетки и не може да се произвежда достатъчно инсулин. В тези случаи хората се нуждаят от допълнителен инсулин.

Камъните в жлъчката вредят на панкреаса

Панкреатитът е често срещано състояние. То представлява възпаление, което е много болезнено и е породено от камъни в жлъчката. Признаците на остър панкреатит включват повишена температура, болка в горната част на корема, повръщане. Ако имате тези симптоми, консултирайте се с лекар. 

За да предпазите панкреаса си, намалете алкохола

Друга основна причина за панкреатит: алкохол. Продължителната употреба на алкохол може да предизвика остър панкреатит или малко възпаление, което да продължи с месеци или години. Ако забележите, че изпражненията ви плуват или са мазни, това може да означава проблем с панкреаса, тъй като храната не се усвоява добре. Лекарят ще ви прегледа на ехограф и ще ви изпише болкоуспокояващи, рядко се налага хирургическа намеса.

Ракът на панкреаса е рядък, но опасен

Ракът на този орган не е често срещан, но е много опасен, тъй като няма никакви симптоми. Хората, които са в рисковата група са пушачите, хората с наднормено тегло или с болен в семейството. Освен това е доказано, че има връзка между рака на панкреаса с рака на гърдата, простатата и болест на Линч.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay