6 мита за инфекциите, предавани по полов път

6 мита за инфекциите, предавани по полов път

Вече сме 2020 година. И за щастие сексът вече не е тема табу. От друга страна, значително нараства броят на тези, страдащи от полово-предавани болести. Цифрите показват още, че младите хора изобщо не са склонни да се подлагат на изследвания.

Има толкова много погрешни схващания, които най-често са в резултат на дезинформация. Така че прочетете по-долу за това, което всъщност трябва да знаете:

Мит: Правилният термин е "болести, предавани по полов път"

В почти всички случай правилният термин е "инфекции, предавани по полов път". Разликата е в езика – един път говорим за инфекция, а в другия за болест. Инфекцията възниква, когато патогенът попадне в приемника, и в много случаи тя не прераства в нещо по-сериозно. Болестта обаче изкарва наяве нови и нови симптоми, които нарушават способността на организма да функционира нормално.

Истина: Най-често срещаните инфекции са хламидия и гонорея и те могат да бъдат успешно излекувани с антибиотици, също както други бактериални инфекции. Така че няма нужда да ги третирате като болести.

Мит: Някои инфекции са по-приемливи от други

Тук не можем да говорим за класиране. Нито една инфекция не е "по-добра" или "по-лоша" от друга, защото всички са лечими. И е недопустимо хора, страдащи от подобни инфекции, да бъдат определяни за "мръсни". Разбира се, ризата може да бъде мръсна, но вие – не.

Мит: Всички инфекции са последици от секс без предпазни средства

Американската асоциация за сексуално здраве съобщава, че един на двама сексуално активни младежи в САЩ ще бъде тестван положително за инфекция, предавана по полов път, до навършването на 25-годишна възраст. Този брой вероятно е и още по-голям, имайки предвид страха от изследването и последващата стигма, ако резултатът е положителен. Сексът с презерватив е задължителен, но понякога не е достатъчен. Може да се заразите с херпес, въпреки че използвате кондом, защото херпесът се предава чрез допир.

Мит: Можете да кажете, че някой страда от полово-предавана инфекция, само като го погледнете

Докато някои инфекции имат симптоми, много от тях нямат никакви. Поради множество причини симптомите могат да не бъдат забелязани или да наподобяват на случайни порязвания или враснали косми. Преди да осъществите сексуален контакт с партньора си, поговорете дали страдате от някаква инфекция, последния път, когато сте се изследвали, какво търсите в секса.

Мит: Ако страдате от неизлечима инфекция, трябва да имате връзка с някого, който също страда от нея

Положителната диагноза може да е равносилна на смъртна присъда за тези, диагностицирани с херпес или ХИВ. Но те могат до създават и поддържат сексуални и романтични отношения с партньори, имащи или нямащи същата диагноза. Това може да ни се струва невероятно, но тези взаимоотношения са възможни. Не позволявайте диагнозата да попречи на живота ви. Всичко се свежда до това да общувате открито и ефективно с партньора си.

Мит: Скринингите покриват всички полови инфекции

Изследванията са изключително важна част от грижата за собственото ни здраве. Трябва да се тествате най-малко веднъж в годината или след всеки интимен контакт с нов партньор. Ако кажете на лекаря си, че искате да се изследвате за "всичко", може да не бъдете изследвани за "всичко", защото това зависи от неговата преценка. Стандартният скрининг включва хламидия, гонорея и други инфекции спрямо годините, сексуалната ви ангажираност и активност. Обикновено тестовете се случват с вземането на урина.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay