6 теста, които да си направите, преди да забременеете

6 теста, които да си направите, преди да забременеете

Вие и вашият мъж сте решили да имате бебе и сега какво?

Знаете основните неща: проследяване на овулацията, приемане на фолиева киселина и спиране на алкохола. 

Но освен тези основни неща, които всяка жена знае, добре е да направите едно планиране, съвместно с лекарите си. 

Необходимо е да си направите някои тестове, които ще потвърдят, че сте здрави и ще изяснят възможността за различни генетични заболявания. 

Ето какви тестове е добре да си направите, преди да забременеете:

Кръвен тест за генетични болести

Възможно е да имате генетично заболяване, за което изобщо да не знаете. Това е причината, поради която е добре да си направите тестове за някои генетични болести, като кистозна фиброза,  болестта на Тай-Сакс или сърповидно -клетъчна черта. 

Ако се окаже, че сте носител на някой от тези гени, е добре да се изследва и партньорът ви, защото ако той има друг подобен ген, вероятно плодът ще наследи и двата гена и това няма да е добре. 

Ако се окаже, че и вие и партньорът ви носите някакви подобни гени, това не означава, че не може да имате дете, просто може да изберете методът ин-витро, за да можете да направите тестове на плода. 

Тест за глюкоза

Пациентите с лошо контролиран диабет имат повишен риск от прекомерен зародишен растеж по време на бременност, както и да имат бебе с много ниска кръвна захар след раждането; тези жени също са изложени на повишен риск за мъртвородени деца. 

Ето защо, ако сте със значително наднормено тегло - или смятате, че може да имате диабет - важно е да се помисли за глюкозен тест преди забременяване. Хемоглобин A1C ще провери нивата на кръвната Ви захар в продължение на три месеца и ще види дали има някаква аномалия.

Тестове за функция на щитовидната жлеза 

Ако страдате от хипотиреоидизъм и тялото ви няма достатъчно количество тироиден хормон, от който се нуждае плода за нормално развитие, плодът може да страда от ограничаване на растежа. 

От друга страна, ако имате антитела, които прекалено стимулират щитовидната жлеза, те могат да пресекат плацентата. 

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат идентифицирани чрез прост кръвен тест.

Цитонамазка

Цитонамазка трябва да се прави на всеки 6 месеца, но ако искате да забременеете, е добре да си направите отново, дори ако не са минали 6 месеца от последната. 

Това е така, защото ако имате някакви аномалии - или потенциално дори се нуждаете от биопсични процедури -лекарите ще искат да ги направят преди да забременеете. Поради увеличения приток на кръв към зоната по време на бременност, биопсиите по време на бременност могат да причинят много по-силно кървене. 

Микробиологичен тест

Препоръчително е жените над 25 години да си правят тест за хламидии ежегодно. Това е така, защото тези инфекции могат да направят забременяването много по-трудно. Ако сте изложени на повишен риск от ХИВ, хепатит В или С, или сифилис, кръвните тестове за тези биха били добри идеи. ХИВ и хепатит В и С могат да бъдат предадени на бебето, а сифилисът може да причини аномалии.

Тест за алергии към лекарства
Добре е да направите тези тестове, за да знаете кои лекарства ви влияят добре и кои не по време на бременността. Няколко класически примера: жени, които имат анамнеза за епилепсия и вземат някои лекарства; жени с високо кръвно налягане; и дами, страдащи от депресия, всички трябва тестват лекарствата, заедно с лекарите си. Има някои лекарства, които са за предпочитане пред другите - и искате да сте сигурни, че сте избрали правилните. 
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay