6 храни, които да избягвате, ако имате гастрит

6 храни, които да избягвате, ако имате гастрит

Самото хранене рядко причинява гастрит. Водещата причина за гастрит е инфекцията с Helicobacter pylori. Някои храни обаче могат да влошат симптомите чрез дразнене на стомашната лигавица, докато други храни могат да сведат до минимум дискомфорта и дори да помогнат за лечението на болезненото състояние.

Ето кои са най-полезните храни за ядене, ако имате гастрит, както и храни, от които трябва да стоите далеч.

Гастритът е възпаление или дразнене на стомашната лигавица. Понякога се проявява без никакви симптоми, но когато има симптоми, те могат да бъдат доста неприятни и включват коремна болка и подуване на корема, гадене, нарушено храносмилане и загуба на апетит. В някои случаи, индуцираният от H. pylori гастрит може да доведе до язви и дори рак на стомаха, ако не бъде лекуван.

Храни, които можете да ядете, ако страдате от гастрит, включват:

Храни с високо съдържание на фибри

Храните с високо съдържание на фибри като ядки и семена, бобови растения, плодове и зелени зеленчуци са полезни за цялата храносмилателна система, така че не е чудно, че диетата при гастрит е диета с високо съдържание на фибри. Броколите са особено важни за здравето на стомаха: Освен че са добър източник на фибри, съдържат също и високи нива на сулфорафан, съединение, което убива бактериите от H. pylori.

Храни, богати на здравословни мазнини

Докато мазните храни не са най-добрият избор за човек, страдащ от гастрит, храните, богати на здравословни мазнини, определено са изключение. Омега-3 мастните киселини, открити в сьомгата, сардините, орехите и семената от чиа, помагат за намаляване на възпалението на стомашната лигавица и дори имат превантивен ефект срещу гастрит и други стомашни заболявания, индуцирани от H. pylori. Други източници на здравословни мазнини са авокадо, зехтин и различни ядки и семена.

Пробиотични храни и напитки

Ако имате гастрит, пробиотиците като кисело мляко, кефир, кимчи, комбуча и кисело зеле могат да ви помогнат по няколко начина. Първо добрите бактерии, които се съдържат в тях, се борят с бактериите от Н. pylori за пространство и храна и намаляват негативното действие на Н. pylori. Второ, те засилват имунната ви система и помагат да се борите с болестта. Трето, те повишават способността на червата да абсорбира хранителните вещества, необходими за успешното възстановяване.

Храни, богати на протеини

Протеините помагат да се поправят вредите, причинени от гастрита, върху стомашната лигавица. Все пак, не всички протеини са еднакви. Важно е да изберете слаби протеини, когато страдате от гастрит, защото мазнините в животинските продукти (с изключение на богатите на омега-3 мастни риби) могат само да влошат състоянието. Добри източници на слаби протеини включват пилешко и пуешко месо, яйчен белтък, риба тон и боб.

Антибактериални и богати на флавоноиди храни

Тъй като H. pylori е вид бактерии, е логично да се борим с тях с нещо антибактериално. Флавоноидите са известни със своите антибактериални свойства, като потискат растежа на много видове бактерии, включително и на Н. pylori. Чесънът, лукът, боровинките и целината са велики източници на флавоноиди. Някои други обичайни антибактериални храни са мед, джинджифил и куркума.

Растителни напитки

Докато плодовите сокове не се препоръчват за хора с гастрит (поради високите нива на захар и киселина без фибри), някои зеленчукови сокове са полезни. Картофеният сок, например, има антиоксидантни свойства и може да облекчи стомашната болка. Тиквеният сок, освен че е много богат на хранителни вещества, може действително да намали стомашната киселинност, като по този начин помага на стомашната лигавица да се лекува по-бързо.

Ето някои храни, които е най-добре да се избягват, ако страдате от гастрит:

Киселинни храни и напитки

Храни и напитки, които причиняват по-висока киселинност в организма, трябва да се избягват при гастрит. Всички знаем, че колата не е полезна. Цитрусовите сокове също не са препоръчителни при проблеми със стомаха. Други, привидно безвредни напитки, също могат да раздразнят стомашната лигавица. Кафето, както и доматения сок например също са киселинни.

Пържени и мазни храни

Високите нива на холестерола, открити в пържените храни и храните с високо съдържание на мазнини, са свързани с повишената честота на гастрит, което го прави един от редките случаи на храна, които всъщност причиняват това заболяване. Естествено, ако вече страдате от гастрит, най-добре е да избягвате тези храни, за да предотвратите влошаване на състоянието.

Газирани напитки

Обикновено се препоръчва да се избягват всички газирани напитки за облекчаване на болезнените симптоми на гастрит. Въглеродният диоксид дразни лигавицата на стомаха.

Пикантни и силно подправени храни

Пикантните храни и подправки като люти чушки, уасаби, хрян и горчица добавят "пламък" към вече възпаления стомах, като незабавно влошават болката. Но има и полезни подправки: канела, куркума и джинджифил.

Алкохолни напитки

Тъй като консумацията на алкохол е една от причините за гастрит, изключването (или поне намаляването) на приема на алкохол, ако страдате от гастрит, е много важно. Алкохолът дразни и дори може да ерозира части от обвивката на стомаха.

Преработени храни и "бърза храна"

Освен че често са пържени, тези храни обикновено съдържат консерванти и изкуствени аромати, които могат да раздразнят стомаха. 

Нестероидни противовъзпалителни лекарства

Често използваните лекарства като аспирин, ибупрофен, диклофенак и напроксен не са храни, но тъй като са една от основните причини за гастрит, трябва да бъдат споменати. Те засягат стомашната лигавица по същия начин, както алкохола.

6 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay