7 безопасни начина за изчистване на дебелото черво

7 безопасни начина за изчистване на дебелото черво

Дебелото черво е с дължина около 1,5 метра и въпреки че е толкова голям орган, хората рядко му обръщат внимание, преди да се поява някакъв проблем. Дебелото черво играе много важна роля, така че трябва да се грижим за него ежедневно.

Ще ви представим 7 безопасни начина за изчистване на дебелото черво:

1. Добавете витамин C към диетата си

Витамин С, който се намира в много плодове и зеленчуци, може да помогне за прочистването на дебелото черво, според проучване от 2015 г. Пийте сокове от зеле, броколи, ягоди и лимон за вашето дебело черво и цялостното здраве.

2. Използвайте пробиотици, добрите бактерии, които защитават дебелото ви черво

Изследванията показват, че пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване и евентуално лечение на рак на дебелото черво. Тези "добри бактерии" спират възпалението и подобряват движението на червата. Големи количества пробиотици се намират във ферментирали храни като кисело мляко, ябълков оцет, кимчи, мисо, комбуча и някои видове сирене.

3. Добавете устойчиво нишесте към диетата си

Устойчивите нишестета, които се намират в храни като картофи, ориз, бобови растения, зелени банани и зърнени храни, подпомагат дебелото черво чрез увеличаване на микрофлората на червата. Също така, устойчивите нишестета намаляват риска от рак на дебелото черво.

4. Пийте повече вода, за да регулирате храносмилането

Ниският прием на течности е честа причина за запек. Така че пиенето на 1,5 до 2 литра вода дневно може да предотврати това. Друг начин да помогнете за задоволяване на вашите нужди от прием на течности е да консумирате плодове и зеленчуци, които имат високо съдържание на вода, като краставица, тиквички, целина, домати, пъпеш и ягоди.

5. Не забравяйте да ядете много храни с високо съдържание на фибри

Изследванията свързват приема на богати на фибри храни с намален риск от рак на дебелото черво. Освен това, храненето с храна с високо съдържание на фибри увеличава броя на "добрите" бактерии в червата, които помагат за намаляване на възпалението на червата и подобряване на храносмилателните разстройства като синдром на раздразненото черво, болест на Крон и колит.

6. Билковите чайове подпомагат здравето на храносмилателната сиситема

Твърди се, че билковите чайове са полезни за прочистване на дебелото черво. Според проучване, проведено от австралийски изследователи, има връзка между консумацията на билков чай и по-ниския риск от рак на дебелото черво. Лаксативни билки като псилиум, алое вера и корен от ружа могат да помогнат при запек, но не забравяйте да поговорите с вашия лекар, преди да използвате тези билки, тъй като понякога те могат да бъдат вредни.

7. Опитайте промиване със солена вода

Проучване от 2010 г. доказва, че солената вода почиства дебелото черво, когато е комбинирана с определени йога пози. Опитайте това: всяка сутрин, преди закуска, смесете 2 чаени лъжички морска сол / хималайска сол в чаша хладка вода. Изпийте я бързо и повторете процеса и вечер.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay