7 домашни лека за болките при менструация

7 домашни лека за болките при менструация

Спазми, подуване на корема, промени в настроението, болки в долната част на гърба, главоболие, умора, силно кървене – този "естествен процес" е нашето преминаване в женственост? Сериозно? Защо не можем да сме момчета? Да, това сме ние, оплакващи се на всеки 28 дни, докато се свиваме от болки в леглото с бутилка гореща вода.

Знаете ли, че дисменореята, т.е. екстремната болка при менструация, пречи на ежедневните дейности на 1 от всеки 5 жени в света. Изследвания показват, че болката по време на цикъл може да бъде толкова лоша, колкото сърдечен удар, а все още не й се обръща достатъчно внимание. Ние ви представяме 7 ефективни домашни лека, с които да преборите менструалната болка.

Масаж със сусамово олио. То се използва традиционно за абхианга, т.е. да ежедневен аюрведиченсамомасаж. Олиото е богато на линолова киселина и има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. За да намалите болката, масажирайте сусаменото олиото в долната част на корема.

Семена от сминдух. Известно е, че семената на сминдуха улесняват отслабването, полезни са за черния дроб, бъбреците и метаболизма. Оказва се, че те биха били и ваш полезен спътник през онези дни. Трябва да ги накиснете във вода за 12 часа и след това да изпиете чая.

Топлината. Прилагането на шише с топла вода в долната част на корема помага за отпускане на мускулите и свиването на матката. Можете да си закупите и подгряващи подложки или лепенки за по-добър комфорт. Пиенето на топли напитки или вземането на горещ душ също помага за облекчаване на болката и ви кара да се чувствате по-спокойни.

Правете упражнения. Това може да ви се струва безумно решение, предвид че едва можете да се движите. Но упражненията увеличават циркулацията в тазовата област и освобождават ендорфини за противодействие на простагландините – хормоноподобни вещества, които причиняват свиване на мускулите на матката по време на цикъл.

Правете йога, тъй като тя облекчава болката и помага на тялото да се отпусне. Също така помага, ако лежите по гръб със свити колене. Важно е да спортувате редовно за цялостното си здраве, но е особено важно, ако сте склонни към болезнени менструални спазми.

Снабдете се с кимион. Билковият чай от семена от кимион може да намали болката. Кимионът има релаксиращ ефект, а неговите спазмолитични и противовъзпалителни свойства са полезни за избавяни от менструалните спазми.

Чаят от лайка има обезболяващи свойства. Той помага за отпускане на матката и за намаляване на производството на простагландини, като по този начин намалява болката от цикъла.

Чаят от сушен джинджифил и черен пипер има същото действие. Добавете малко захар на вкус, но избягвайте млякото. Като бонус, джинджифилът се бори с умората, свързана с предменструалния синдром.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay