7 драстични промени, които се случват в тялото ви, когато ядете прекалено много

7 драстични промени, които се случват в тялото ви, когато ядете прекалено много

Това е малко известен факт, но преяждането е най-често срещаното хранително разстройство при възрастните. И може да има сериозни здравословни, психологически и социални последици. Въпреки че храненето в нормални количества изглежда невъзможно на празници като Коледа или Великден, трябва винаги да внимавате с количеството храна, което поглъщате. 

Ето какво се случва с тялото ви, когато преядете:

1. Стомахът ви се разстройва

Храната, която ядете, трябва да ви осигури енергия и всички отпадъци трябва да излязат от тялото. Целият процес се нарича храносмилане. Така че, когато преяждате, тялото ви се пренатоварва. Това може да предизвика чести движения на червата и дори диария.

Бавното хранене и дъвченето са ключът към избягването на подобна ситуация, макар че не може да е най-доброто решение. Но ако се сблъскате с този проблем, не забравяйте да хидратирате тялото си, тъй като по време на процеса губите много вода. 

2. Тялото ви ще се чувства, сякаш му е горещо

Ако ядете повече от обичайното, метаболизмът на тялото се "завърта" по-бързо от обикновено. Вашият сърдечен ритъм ще се покачи и ще започнете да се изпотявате обилно, сякаш сте в сауна. За съжаление, няма какво да направите, за да спрете този процес, просто трябва да изчакате.

3. В стомаха се образуват много газове

Когато се храните, заедно с храната поглъщате доста въздух. И когато поглъщате повече храна, поглъщате повече въздух. Това поглъщане на въздух може да се увеличи, ако пиете газирани напитки по време на хранене. Тялото също произвежда газ, когато храната се усвоява.

За да избегнете това или поне да намалите количеството на въздуха, достигащо до стомаха, препоръчително е да ядете бавно и да дъвчете добре храната. 

4. Ще се чувствате неспокойни

Има общоприето схващане, че след като преядем, започва да ни се спи. Но всъщност, преяждането може да ви накара да се почувствате неспокойни и да причини безсъние.

5. Преяждането може да ви замая

Световъртежът е един от страничните ефекти не преяждането. Това е така, защото метаболизмът се ускорява и сърдечният ритъм се ускорява. Отново, нищо не може да се направи, просто трябва да изчакате.

6. Чувствате се нервни, раздразнени и не можете да се концентрирате

Чувството за нервност и раздразнение или затруднено концентриране върху задача след обилно хранене са признаци, че тялото ви работи усилено, за да обработи цялата храна, която сте изяли.

7. Коремът се подува

Най-забележимата промяна, която можете да видите, е леко увеличение на размера на корема. След като храната бъде усвоена, стомахът ще се свие до нормалния си размер.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay