7 признака, че тялото ви се нуждае от повече фолиева киселина

7 признака, че тялото ви се нуждае от повече фолиева киселина

Един възрастен човек трябва да консумира 400 микрограма фолиева киселина на ден. Това вещество, наречено фолат или витамин B9, е от решаващо значение за здравето ни, тъй като помага на тялото ни да произвежда и "поправя" ДНК и да произвежда червени кръвни клетки. Ако тялото ви няма фолат, може да страдате от някои симптоми и дори да развиете анемия - състояние, при което вашите вътрешни органи не получават достатъчно кислород, за да работят правилно. 

Ето най-честите признаци на липса на фолиева киселина:

1. Когнитивни проблеми

Фолиевата киселина е изключително важна за централната нервна система. Ако тялото ви няма такъв витамин, може да се борите с депресия, да имате проблеми със съсредоточаването, да забравяте лесно и да бъдете раздразнителни. Ако не се вземат мерки, може да се увеличи риска от развитие на сериозни смущения като деменция или болест на Алцхаймер.

2. Болки в тялото

При тежки случаи на анемия, причинена от дефицит на фолиева киселина, вашият мозък получава по-малко кислород, отколкото би трябвало. В отговор мозъчните артерии започват да се подуват и получавате главоболие. Вашият мозък обаче не е единственият орган, който няма кислород, така че можете да почувствате болка и в други части на тялото.

3. Бледа кожа

Хемоглобинът, протеин, съдържащ се в червените кръвни клетки, е отговорен за транспортирането на кислород от белите дробове до всичките ви телесни тъкани. Когато тялото ви няма фолат, нямате достатъчно червени кръвни клетки (и хемоглобин), за да осигурите на Вашите вътрешни органи необходимото количество кислород. Това може да доведе до чувство на мускулна слабост, умора, скованост в ръцете и краката и бледа кожа.

4. Недостиг на въздух

Ако забележите, че се задъхвате, когато правите неща, с които обикновено се справяте без никакви проблеми, това означава, че нивото на кислород е ниско, защото тялото ви няма червени кръвни клетки. Заедно с този симптом, може да получите и повишен сърдечен ритъм и чувство на замаяност, или дори припадъци.

5. Храносмилателни проблеми

Такива стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, болка в стомаха и диария след хранене може да са първите признаци, че тялото ви няма нужното количество фолиева киселина. Освен това, в тежки случаи, може да страдате и от анорексия, която обикновено води до значителна загуба на тегло.

6. Афти и подуване на езика

Тези симптоми обикновено се появяват, когато липсата на фолат е доста тежка, така че не бива да ги пренебрегвате. Вашият език може да изглежда подут или червен, обикновено около върха и ръбовете в началото. Поради намаляването на броя на червените кръвни клетки, може да почувствате болка и при преглъщане или да имате възпаление на езика. 

7. Намалено усещане на вкусове

Според някои изследвания, в допълнение към раните в устата, недостигът на фолиева киселина може да доведе до проблеми с усещането на вкуса на храната. Това се случва, защото вашите вкусови рецептори не могат да изпращат съобщения до мозъка ви чрез вашата нервна система поради съществуващите проблеми с езика.

Как да се справите с този проблем?

Най-лесният начин да си набавите фолиева киселина е чрез храната. Трябва да ядете повече тъмнозелени зеленчуци- броколи, брюкселско зеле, спанак, аспержи. Също така е добре да консумирате цитрусови плодове, боб, гъби и пълнозърнести храни. 

Освен това, ако сте забелязали някой от посочените симптоми, трябва да посетите лекар. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay