7 причини, поради които може да си връщате теглото

7 причини, поради които може да си връщате теглото

Възвръщането на теглото ви може да бъде много разочароващо и незнанието какво го причинява може да ви накара да се почувствате много демотивирани. Въпреки че диетите помагат за загуба на тегло, това е и основният фактор за връщане на мазнини и получаване на йо-йо ефекта. Има обаче причини за това, за които може да не сте наясно, че са част от вашето ежедневие.

1. Понякога тренировките могат да ви накарат да напълнеете

Да, възможно е една тренировка да предизвика увеличаване на теглото, поне временно. Това може да е знак, че тренирате много усилено, за да видите страхотни резултати. Това е така, защото упражненията увреждат мускулната тъкан и процесът на възстановяване позволява на мускулите да растат и да стават по-силни. Междувременно обаче възниква възпаление и натрупване на течности и можете да объркате това временно наддаване на тегло с добавена мазнина. 

2. Сблъсквате се с йо-йо ефекта

Когато наддавате тегло, след като умишлено сте отслабнали, това е известно като йо-йо ефект. Ако този модел продължи, рискувате да напълнеете доста с течение на времето. 

Ако планирате да отслабнете, като спазвате ограничителна диета, най-вероятно ще си върнете мазнините в рамките на 5 години. Но за да запазите теглото си, трябва да промените начина си на живот, вместо да спазвате диета. Това означава да премахнете сладка и преработена храна, да добавите упражнения към вашата рутина и да ядете питателни храни, богати на протеини и фибри. 

3. Не приемате достатъчно фибри и протеини

Ако пренебрегвате фибрите и протеините, това може да е причината излишните килограми да се връщат. Фибрите помагат за контролиране на апетита и ви дават усещането, че сте по-сити за по-дълго. Увеличете приема на бобови растения, боб и зеленчуци, за да получите добро количество фибри. Яденето на 14 грама фибри всеки ден може да намали приема на калории с цели 10%.

Освен това липсата на протеини също може да ви накара да наддадете на тегло. Протеинът също ви кара да останете по-сити за по-дълго, дори без да ядете твърде много храна. Освен това може да запази мускулната ви маса и да забърза метаболизма ви, което е важно за поддържане на здравословно тегло.

4. Прекалено социални сте

Нашият социален живот е важен, когато става въпрос за поддържане на добър баланс между работа и лично време. Ако обаче обичате да се разхождате с приятели и колеги, често се изкушавате да пиете и ядете повече. Това означава, че като посещавате повече социални събития, добавяте калории, които биха могли да доведат до напълняване.

5. Пазарувате без списък 

Ако пазарувате без списък за хранителни стоки, това може да е една от причините да си връщате теглото обратно. Списъците за пазаруване не само ви помагат да спестите време и пари, но също така могат да ви попречат да правите импулсивни покупки, които в повечето случаи са нездравословни.

6. Получавате твърде много калории от напитки

Пиенето на безалкохолни напитки, сокове и други видове напитки може да е причината да си върнете теглото обратно. Нашият мозък не изчислява калориите от напитки, както ги изчислява от храната. Това означава, че все пак ще ядете храна по-късно и ще допринесе за натрупването на мазнини.

7. Прекалено изтощени сте

Липсата на сън и изтощението са свързани с бързото наддаване на тегло. Това е така, защото това е част от хормоналните промени, които идват с липсата на мотивация за упражнения. Освен това, ако не спите достатъчно, рискувате да натрупате мазнини по корема. Проучване потвърждава, че ако спите 7 часа или повече на нощ, ще имате 33% по-голям шанс да загубите излишните килограми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay