8 натурални лаксатива, които наистина действат

8 натурални лаксатива, които наистина действат

Хората говорят за телата си много, но има една тема, която все още е табу: запека. 

Е, ние сме тук, за да променим това! В края на краищата, 16% от жените често страдат от трудни движения на червата. Забавен факт: Запекът е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете, вероятно заради хормони. Има много фактори, които влияят на движението на червата: месечният цикъл, промени в храненето, стрес, проблеми със съня, дори пътуване. 

В аптеките има много видове лаксативи, но както всички останали лекарства, те са вредни, затова ако имаме тази възможност е най-добре да ги избягваме. Ще ви споделим няколко естествени лаксатива, които наистина действат:

1. Вода

Да бъдете хидратирани е полезни както за останалата част от тялото ви, така и за храносмилателната система. Водата основно "смазва" всичко и омекотява изпражненията. Вкарването на течност в тялото ви помага да омекотите изпражненията и стимулира дебелото черво да се изпразни. 

2. Кисело мляко
Киселото мляко и други пробиотици обикновено са добри за червата и за храносмилането. Независимо дали имате диария или запек, пробиотиците помагат на червата Ви, защото поддържат добрите бактерии. Всички ние имаме един милиард бактерии и ако не са правилните, които работят добре, това може да доведе до нарушение на храносмилането, подуване на корема и промени в червата ни. Пробиотиците добавят повече от добрите бактерии към червата и реконструират храносмилателния тракт с тези добри бактерии.
3. Зелени листни зеленчуци
Зелените листни зеленчуци като спанак и зеле са най-богатите от гледна точка на фибри, от които наистина се нуждае вашата система, за да работи правилно. 
Имайки предвид факта, че повечето хора не се доближават до консумацията на препоръчителните 25 грама фибри на ден, увеличаването на приема на листни зеленчуци може да бъде бърз начин да се започне от храносмилането. Освен това листни зеленчуци са пълни с магнезий, което може да помогне естествено да омекоти изпражненията. 
4. Алое вера
Вероятно използвате алое за слънчеви изгаряния или в продукти за красота, но може би сте забелязали, че съставката, която се появява на рафтовете за хранителни стоки напоследък, е  сок. Алоето е един от най-разпространените естествени лаксативи, които хората приемат. 
5. Семена от чиа
Вероятно знаете, ако оставяте чиа семена във вода, те се превръщат в желе. Това ги прави толкова полезни, като естествените лаксативи. Във вашата система, когато семената чиа се комбинират с течност, те се разширяват и тази гелообразна текстура улеснява изпразването на изпражненията.
6. Ленено семе
Една супена лъжица ленено семе съдържа почти три грама фибри, според USDA, което е много за една малка храна, която е лесно да се сложи в сладкиши или салати. Тези допълнителни фибри ще стимулират червата ви. 
Семената съдържат "лепкава смола" - смолисто съединение, което покрива храносмилателната ви система, за да направи движенията на червата по-гладки. Лененото семе също е с високо съдържание на магнезий. 
7. Плодове с високо съдържание на фибри 
Подобно на листните зеленчуци, някои плодове са пълни с фибри. Освен това, антиоксидантите в плодовете имат противовъзпалителни свойства, които биха могли да успокоят вашата храносмилателна система. 
Сушени плодове като кайсии, смокини и сливи също са добър вариант.
8. Масла
Консумирането на зехтин, ленено масло или рициново масло ви могло да ви помогне. Просто изпийте една супена лъжица. То се стича по храносмилателната система и се справя с проблема. 
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay