8 сигнала, които тялото ви дава, когато се нуждае от повече витамини

8 сигнала, които тялото ви дава, когато се нуждае от повече витамини

Въпреки че има много средства за отстраняване на липсата на витамини, хората от различни страни все още страдат от недостиг на витамини. Но това не е добра причина да приемате много витамини, без да знаете техните ефекти. Учените установиха, че балансираната диета дава на тялото всичко, от което се нуждае. В тази статия ще ви разкажем как да възстановите липсата на витамини, без това да е вредно за вашето здраве.

Ето няколко знака, които ще ви помогнат да разберете от кои витамини тялото ви се нуждае най-много. Всичко, което трябва да направите, е да пристъпите към огледалото и да погледнете добре себе си.

1. Косопад

Причина:

Липсата на B7 (биотин) от яденето на твърде много сурови яйца. Суровите яйчни белтъци съдържат авидин, който блокира способността на организма да усвоява биотин.

Какво да правите:

За да увеличите консумацията на B7, яжте повече бадеми, соя, картофи (пюре или печени) и банани.

2. Крампи

Причина:

Честите крампи означават, че не получавате достатъчно калций, магнезий и калий. Това може да се случи, ако спортувате много, защото когато се потите, много минерали излизат от тялото ви.

Какво да правите:

Яжте повече ядки (като бадеми и лешници), тиква, банани и ябълки

3. Обрив по лицето

Причина:

Липса на витамин В7 (биотин). Нашето тяло съхранява много мастноразтворими витамини (А, Е, К, D), но витамините от групата В трябва непрекъснато да се възстановяват.

Какво да правите:

Освен хранителните добавки, които можете да закупите в аптеките, можете да увеличите количеството на приема на биотин, просто като промените начина си на хранене. Яжте гъби, картофи, сирене, варени яйца, спанак и карфиол.

4. Скованост на крайниците

Причина:

Не ядете достатъчно храни, богати на витамини В6, В12 и В9 (фолиева киселина). Тези витамини оказват влияние върху хранителните блокове, които се използват за производството на здрави кръвни клетки, които са необходими за транспортиране на кислорода в клетките.

Какво да правите:

Яжте повече боб, цитрусови плодове, морски дарове и домашни птици.

5. Подутини по ръцете и бедрата

Причина: Подутините, които приличат на акне, се появяват поради липсата на витамини А, D и мастни киселини.

Какво да правите: Опитайте да  намалите количеството консумирана транс-мазнина. Трябва да ядете много сьомга и ядки. Не забравяйте за витамин А, който се намира в зеленчуци като моркови или червени чушки.

6. Жълто върху бялото на очите

Причина:

Липса на витамин В12.

Какво да правите:

Включете повече източници на витамини във вашата диета. Има много B12 в кравешки и пилешки дроб, мляко, сьомга, риба тон и агнешко.

7. Засегната зъбна тъкан

Причина:

Дефицит на витамин D. Проучванията показват, че хората, които нямат витамин D често страдат от пародонтит.

Какво да правите:

Диета, която включва храни, богати на калций, фосфор и витамин D, е много важна за здравето на вашите зъби. Яжте млечни продукти, кафяв ориз, домати, боб, риба, цитрусови плодове и грозде.

8. Пукнатини в ъглите на устата ви

Причина:

Пукнатините в ъглите на устата ви показват, че тялото няма витамини В3, В2 и В12, които са богати на желязо и цинк.

Какво да правите:

Опитайте да ядете повече домашни птици, риба (сьомга), яйца, боб и ядки. Препоръчваме също да комбинирате тези храни със зеленчуци, защото витамин С помага за борба с инфекциите и подобрява усвояването на желязото.

Важно е да запомните, че всички тези признаци наистина означават, че ви липсват витамините, които можете да получите само чрез промяна на вашия начин на хранене. Тези признаци обаче могат да означават, че имате проблеми, които нямат нищо общо с витаминния дефицит.

Например, акнето може да бъде причинено от алергична реакция и изтръпването в крайниците може да сигнализира за някои проблеми с врата. Ето защо винаги трябва да се консултирате с лекар, за да сте сигурни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay