8 странични ефекта на противозачатъчните хапчета

Всички жени трябва да знаят за тези странични ефекти

8 странични ефекта на противозачатъчните хапчета

Противозачатъчните хапчета са един от методите за предотвратяване на нежелана бременност. Голям процент от жените ги приемат. Има страхотни ефекти от тези хапчета: по-малко спазми, без нежелана бременност, но има и доста неприятни неща: кръвни съсиреци, например. 

Противозачатъчните хапчета са два вида: комбинирани (които съдържат естроген и прогестин) и такива, които съдържат само прогестин. И двата вида хапчета имат много странични ефекти. Ето 8 от тях:

1. Акнето изчезва

Някои хора имат хормонално акне, така че редовният цикъл и стабилна доза хормони могат да помогнат. Но както могат да помогнат, така могат и да влошат акнето ви, така че изчакайте 6 месеца преди да прецените как ви влияят противозачатъчните. Ако искате да се отървете от акнето, по-добре изберете комбинирани хапчета.

2. Натрупване на тегло

При някои жени се наблюдава временно увеличаване на теглото, но този страничен ефект зависи от количеството естроген в хапчетата, макар че това може да се случи и при комбинираните хапчета. 

3. Сериозни промени в настроението 

Всеки път, когато вкарвате хормони в тялото си, чрез противозачатъчните, това може да доведе до промени в настроението. 

4. Менструацията става по-малко болезнена

Дисменореята може да бъде ужасна, но това е нещо, за което противозачатъчните могат да помогнат. Когато жените приемат противозачатъчни, имат по-леки, по-слаби и по-малко болезнени менструации. 

5. По-малко кисти на яйчниците

Ако сте от жените, които често имат кисти на яйчниците, противозачатъчните могат да ви помогнат. Те намаляват хормоналните колебания, които допринасят за развитието на кисти. 

6. Няма да получавате менструална мигрена повече

Спадът в нивата на естроген е виновникът за главоболието преди или по време на менструация. Поради тази причина, допълнителният естроген, който ще получите с хапчетата може да спре това главоболие. 

7. Гърдите са по-чувствителни

Увеличаването на нивата на естроген и прогестерон след започване на приема на противозачатъчни може да доведе до промени в гърдите. Гърдите ви могат да станат подути и чувствителни. 

8. Рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава

Естрогенът в хапчетата повишава риска от сериозни медицински състояния. Рискът е малък, но може да се образува дълбока венозна тромбоза. Също така трябва да внимавате за сърдечен удар. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay