8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата
unsplash

Храненето е от решаващо значение за развиващия се мозък. Но какво да направите, ако детето ви откаже да яде здравословна храна? Всяка майка, чието дете не иска да яде много неща, знае, че приготвянето на храна, която детето няма да откаже и е здравословна едновременно с това е истинско предизвикателство. 

Първите няколко години от живота са основополагащи за развитието на мозъка на бебето, тъй като той расте по размер и създава невронни връзки. Номерът е да научите точно какво притеснява вашето дете. Текстурата ли е или определен цвят? Или може би забелязвате, че обича да хапва всичко хрупкаво, но отхвърля кашавите храни. Използвайки тази информация, можете да намерите начини да работите с техните предпочитания, вместо срещу тях.

Има много здравословни храни за подпомагане на развитието на мозъка, които дори и най-придирчивите деца ще харесат:

1. Боровинки

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата unsplash

Боровинките са пълни с антиоксиданти и полифеноли, които подпомагат здравословното развитие на мозъка. Изследвания дори предполагат, че флавоноидите в боровинките могат да помогнат на децата да подобрят паметта си и да бъдат по-добри в научаването на нови неща.

Повечето деца обичат боровинки, но ако на вашето мъниче му е трудно да ги яде цели, можете да опитате да ги добавяте към смутита. Или можете да му правите кисело мляко с намачкани боровинки вътре. 

2. Кисело мляко

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата unsplash

Киселото мляко е добър източник на протеини, калций и витамин D. Също така съдържа пробиотици, за здрави черва (важно, тъй като червата и мозъкът са тясно свързани).

Има толкова много начини да предложите киселото мляко. Може да се яде чисто, да добавите плодове или гранола или да го използвате като основа за смути. Ако детето ви не харесва обикновеното кисело мляко, опитайте да го сервирате с любимите му плодове или зърнени закуски. 

3. Сьомга

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата unsplash

Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, от съществено значение за развитието на мозъка и когнитивното здраве на децата и бебетата. Яденето на повече риба е свързано с по-добри резултати в училище.
Но рибата може да бъде трудна за придирчивите деца, особено ако са чувствителни към консистенцията или миризмата. Ако детето ви попада в тази категория, можете да опитате консервирана сьомга и да я смесите с малко майонеза, нарязана целина и малко лимонов сок. Можете също така да приготвите панирани хапки сьомга, като използвате трохи от пълнозърнест хляб, яйца и подправки.

4. Сладки картофи

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата unsplash

Сладките картофи са отличен източник на бета-каротин, хранително вещество, което тялото превръща във витамин А, за да поддържа мозъка и зрението на вашето мъниче.

Повечето деца обичат сладки картофи, особено печени и сервирани с малко масло. Но ако детето ви не ги яде, опитайте да ги пюрирате и да ги добавите към супи, мъфини или тесто за палачинки. Можете също така да приготвите пържени сладки картофи като забавна и здравословна алтернатива на обикновените пържени картофи.

5. Яйца

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата unsplash

Яйцата са чудесен източник на протеини и холин, хранително вещество, което е от съществено значение за развитието на мозъка. Холинът помага за паметта и ученето.

Яйцата са толкова универсални, че можете да ги приготвите по милион начини, за да угодите и на най-капризния човек. Бъркани яйца, омлети и твърдо сварени яйца са добри варианти. Можете също да проявите креативност и да приготвите забавни ястия с яйца като мини кишове или яйчени мъфини за закуска.

6. Спанак

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата unsplash

Спанакът е пълен с подсилващи мозъка хранителни вещества, включително желязо, фолиева киселина и витамин А. Все пак повечето деца не са много развълнувани да видят този зелен зеленчук в чинията си.

Един от начините да добавите повече спанак към диетата на вашето дете е да направите смути. Просто го смесете с бадемово мляко (или течност по избор), банан, фъстъчено масло и какао на прах. Професионален съвет: замразете бананите за по-гъста и кремообразна консистенция. Можете също да опитате да добавите спанак към тестени ястия или кюфтета.

7. Авокадо

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата unsplash

Авокадото е вкусно, с относително неутрален вкус и съдържа здравословни мазнини, които са от съществено значение за развитието на мозъка. Те също са пълни с фибри и витамини С и Е, което ги прави суперхрана за изграждане на мозъка.
Намачканото или нарязано авокадо е най-лесният начин да го сервирате, но ако детето ви не харесва вкуса или текстурата, можете да опитате да добавите авокадо към смутита. Просто ги замразете на кубчета предварително (това също е отличен начин да запазите авокадото по-дълго време).

8. Ядки и семена

8 храни, развиващи мозъка, които да давате на децата unsplash

Ядките и семената са добър източник на здравословни мазнини, протеини, витамини и минерали. Орехите, лененото семе и семената от чиа също са растителни източници на омега-3 мастни киселини.

Ядките и семената могат да бъдат опасни за малките деца, така че ядково масло или смлени семена, добавени към смутита или кисело мляко, са най-добрият ви вариант, докато децата не пораснат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay