9 признака на чувствителност към глутена

9 признака на чувствителност към глутена

Глутенът е наречен "мълчаливият убиец", защото може да причини хронични увреждания на тялото. Понякога хората дори не осъзнават последствията от консумацията на глутен. Така че е много добре да разберете дали сте чувствителни към глутена. 

Ето какви са симптомите на чувствителност към глутена:

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани главно с червата: гадене, подуване на корема, диария, болка в корема и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания. И пациентите са погрешно диагностицирани със синдром на раздразнените черва (IBS). Изследванията потвърждават, че 10-15% от населението на света страда от IBS. Но тази диагноза може да доведе до грешно лечение на хора с непоносимост към глутен.

2. Необясними промени в теглото

Чувствителността към глутена може да доведе до загуба на тегло и увеличаване на теглото без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения. Внезапна промяна в теглото може да придружава и други неприятни заболявания. Но това може да е свързано с непоносимост към глутен, ако е придружено от други симптоми. 

3. Хормонален дисбаланс

Има пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения, които могат да се появят като нередовен менструален цикъл, внезапни колебания на теглото, ПМС и нарушения на съня. Хормоналните дисбаланси, причинени от непоносимостта към глутен, могат да се усилват многократно по време на пубертета, бременност и менопауза. Имайте предвид, че тези симптоми се появяват главно при жените.

4. Проблеми с централната нервна система

Глутенът увеличава възпалението и пропускливостта на червата. В резултат на това симптомите на чувствителност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, депресия, безпокойство, безсъние и умора. Някои хора с непоносимост към глутен изпитват раздразнителност.

Според информацията, събрана от едно проучване, хората с непоносимост към глутен са по-податливи на мигрена, отколкото други хора. Причините за главоболието могат да бъдат много различни. 

5. Проблеми с кожата и ноктите

Кератозата на косата и херпетиформният дерматит са две кожни състояния, пряко свързани с непоносимостта към глутена. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят на ръцете, торса, лицето, бедрата, лактите и скалпа. Друг симптом са слабите и крехки нокти. 

6. Хиперактивност с дефицит на вниманието

Друго нарушение, което може да бъде свързано с непоносимост към глутен, е хиперактивно разстройство с дефицит на внимание. ADHD може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Хората с това разстройство имат проблеми със самоконтрола. Диета без глутен може да помогне за намаляване на симптомите на ADHD.

7. Лошо състояние на зъбите

В случай на непоносимост към глутен абсорбцията на необходимите елементи и минерали в червата е нарушена. Това важи и за калций. Резултатът може да бъде проблем със зъбите и устната кухина: свръхчувствителност на емайла, кариеси и други. Ако се грижите добре за зъбите си, но все пак забележите някои проблеми, причината може да бъде причинена от консумацията на глутен.

8.  Желязодефицитна анемия

Много често се диагностицира непоносимост към глутена, заради желязодефицитната анемия. Симптомите включват намален обем на кръвта, умора, задух, главоболие, бледа кожа и дори артрит. 

9. Автоимунни заболявания

Много хора с автоимунни заболявания имат история на непоносимост към глутен. Цьолиакия е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си чревни клетки след консумирането на глутена. Проблемът се влошава от факта, че това автоимунно заболяване увеличава риска от развитие на други автоимунни заболявания като автоимунен тироидит, автоимунно чернодробно заболяване, болест на Крон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay