9 причини за падане на миглите

9 причини за падане на миглите
Pexels

Падането на някоя мигла от време на време е нещо съвсем нормално, но ако имате повече паднали мигли от обикновено или забележите, че започнат да оредяват, това може да бъде обезпокоително. 

Падането на миглите се случва поради множество причини. Възможно е да използвате неподходящи продукти или да сте подложени на огромен стрес. Има вероятност също падането на миглите да се дължи на неправилно премахване на изкуствени мигли или на по-сериозно заболяване, така че не бива да подценявате този проблем. 

Ето какви биха могли да бъдат причините за падане на миглите: 

Често срещани причини за падане на миглите

Както при всеки проблем, ключът към решението е да стигнем до корена на проблема. Преди да влезете в емоционална дупка и да се самодиагностицирате със сериозно заболяване, има по-често срещани причини, които първо трябва да изключите.

Точно както космите на главата ви, миглите естествено падат и се сменят в естествен цикъл на всеки шест до 10 седмици, така че е напълно нормално да губите между една и пет мигли всеки ден.

Изтъняването на миглите е друга част от процеса на стареене, така че ако изглежда, че вашите мигли нямат същата дължина и плътност, както някога, не се притеснявайте. Умереното падане и изтъняването са напълно естествени процеси и няма повод за безпокойство.

Ако падането на мигли е по-сериозно, дерматолозите казват, че това са най-честите виновници:

Прекомерно триене и търкане на очите

Важно е да поддържате областта около очите чиста от остатъци от грим, но почистването на тази зона трябва да бъде много внимателно. Трябва да избягвате силно триене, дърпане и търкане на миглите при свалянето на грима. 

Бактериална инфекция (обикновено от грим с изтекъл срок на годност)

Ако не обръщате внимание на срока на годност на грима си, това може да е виновникът за падането на миглите. Използването на гримове с изтекъл срок на годност може да бъде опасно, защото може да доведе до бактериална инфекция. Спиралата трябва да се изхвърля на всеки три месеца, тъй като е склонна към натрупване на стафилококи. Бактериалната инфекция от продукти с изтекъл срок на годност може да причини възпаление, което води до загуба на мигли.

Алергични реакции

Алергиите към козметика, грим за очи, продукти за премахване на грим, грижа за кожата и дори лакове за нокти са чести причини за дерматит на клепачите и, ако са тежки, могат да причинят загуба на мигли. Ако подозирате, че загубата на мигли е от реакция към козметика или крем за очи, спрете да използвате тези продукти и си направете тест за алергия, за да разберете към какво сте алергични.

Изкуствени мигли

Много хора получават алергична реакция към лепилото за изкуствени мигли, което води до възпаление, което може да причини падане на миглите. Дори да не получите алергична реакция, лепилото се свързва с естествените мигли и, ако се отстрани неправилно, може вашите мигли да паднат. 

Кога да посетите специалист 

Ако сте изключили горепосочените причини и проблемът все още продължава, може би е време да посетите лекар. По-притеснително е, когато миглите и на двата клепача паднат, тъй като това може да означава по-системен проблем. Ако забележите придружаващ косопад на веждите и/или скалпа, или също така имате кожни проблеми като сърбеж, зачервяване или лющене, това може да е признак на здравословен проблем. 

По-долу са изброени причините за косопад на миглите, които изискват посещение при лекар:

Заболявания на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза контролира хормоните на тялото и промените в тези хормони, причинени от свръхактивност (хипер) или недостатъчност (хипо), могат да доведат до загуба на миглите. Останалите симптоми са загуба или наддаване на тегло, повишена тревожност, запек и т.н. 

Блефарит

Блефаритът е състояние, характеризиращо се със запушени жлези, които причиняват възпаление и предизвикват загуба на мигли. Често се предизвиква от бактериите, които се намират по линията на миглите. Клепачите стават червени и има дразнене в окото. Лечението за това състояние включва препарати, които убиват бактериите, отговорни за възпалението. 

Трихотиломания

Трихотиломания е състояние, при което човек издърпва миглите си заради емоционален стрес. Може да е и генетично. Изследванията показват, че около един на всеки 50 души ще изпита трихотиломания през живота си, като компулсивното поведение обикновено започва в късното детство или ранния пубертет и често се лекува чрез терапия и/или лекарства. 

Някои видове рак

Макар и рядко локализираните ракови заболявания на кожата на клепачите могат да доведат до загуба на мигли, тъй като ракът засяга космените фоликули. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay