Лекарят на годината Николай Янев за това какво е да държиш живота и здравето на хората в ръцете си

Всички проблеми, които ние имаме в българската медицина, се срещат и в западните системи на здравеопазване

Лекарят на годината Николай Янев за това какво е да държиш живота и здравето на хората в ръцете си

Вчера беше церемонията по връчването на наградите за Лекар на годината. С престижното отличие се окичи лицево-челюстният хирург доц.д-р д-р Николай Янев. 

Той притежава двойно образование по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD). Той е Лицево-челюстен хирург в СБАЛ по ЛЧХ – София, Лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital, Великобритания, Консултант Лицево-челюстен хирург към МБАЛ Европа – София и Доцент към МУ – Плевен.

 Д-р Янев притежава широк клиничен опит по въпросите на онкологичните заболявания на главата и шията, на лечението на вродените и придобитите деформации на лицето, устната кухина и шията, на травмите на лицето и шията, на заболяванията на долночелюстните стави, както и в областта на зъбно-челюстната хирургия.

Ето какво си поговорихме с него.

Здравейте, искам да ви поздравя за това, че получихте званието "Лекар на годината! Очаквали ли сте някога през живота си да получите такова отличие?

Не съм очаквал да го получа. Стремежът в ежедневната практика е да се справяме с конкретни случаи, а не да мислим за отличия. Но, разбира се, съм изключително благодарен на ръководството на Лекарския съюз, че са предпочели мен.

Вие извършихте уникална операция на тумор на челюстта. Разкажете ни малко повече.

Това е една операция, при която обединихме усилия в широк екип от различни специалисти. Като цяло, лицево-челюстните хирурзи се занимават с микросъдови реконструкции при наличие на обширни дефекти след отстраняване на туморни процеси в областта на главата и шията. През последните десетилетия, стандартът за възстановяване на тези дефекти е точно чрез микросъдови транспланционни техники. Това, което беше по-различно в тази операция, беше обединявнето на инженерни усилия за осъществяване на 3D виртуално планиране на самата операция, тоест предоперативна подготовка при абсолютно детайлно изследване и след това произвеждане на хирургични водачи, с които това виртуално планиране да бъде пренесено абсолютно 100% на операционната маса. Съчетава се и технологията на лазерното принтиране, която е изключително съвременна.

Лекарят на годината Николай Янев за това какво е да държиш живота и здравето на хората в ръцете си

Наричат операцията ви уникална за Югоизточна Европа. Такава ли е тя и за другите части на Европа?

3D виртуалното планиране, пациентспецифичното имплантиране са техники, които в последните няколко години навлязоха в световен мащаб. Така че ние сме много щастливи да приложим тези техники толкова скоро и в България с надеждата да помогнем не само на един-два такива случаи, а на всички пациенти, които имат нужда от подобно лечение, защото възможностите за това са напълно реални. Изисква се просто обединяване на усилията на различни екипи и най-вече институции в желанието българската медицина да се развива по необходимия начин.

Тоест такива по-сложни операции няма проблем да се правят в България?

Ние ги правим буквално на ежеседмична база, когато съм в България, заедно с екипа на Специализираната болница по Лицево-челюстна хирургия София и лично доктор Светослав Славков, който е началник на лечебната дейност в болницата и основен член на нашия екип. В последната година и половина са извършени над 10-15 такива операции.

Лекарят на годината Николай Янев за това какво е да държиш живота и здравето на хората в ръцете си

А колко струва една такава операция? Може ли всеки да си я позволи?

Тук е вече участието на институциите в България това да стане реално. Микросъдовата хирургия, която ние осъществяваме, не се заплаща от здравната каса. Операциите в областта на лицето и шията са изключително специфични. Преди 2 години изпратихме писмо до Националната здравна каса и до Министерство на здравеопазването с молба, лицево-челюстните хирурзи също да бъдат подкрепени в осъществяването на тези съвременни операции. Досега нямаме отговор на това наше писмо, но се надяваме да има реакция в скоро време.

Можете ли да кажете сума?

Операцията е изключително различна като цена. Цената във финансово измерение се определя от структурата на импланта, който се произвежда в Германия. Естествено, този продукт има реалната цена за европейския пазар. Самата операция при клиничната пътека, която финансира здравната каса (но ние нямаме право да ползваме), се заплаща с 8000 лева, които покриват голяма част от основните материали и консумативи, но за съжаление инплантируемите изделия не се покриват в областта на лицето и шията изобщо, което създава изключителен проблем. Иначе, понастоящем, ние изпозлваме клинична пътека за операции с много голям обем и сложност в областта на лицето и шията, която е финансирана с 3000 лв. по Здравна каса. Тези пациенти престояват седмици наред в болницата, ежедневно се правят скъпоструващи изследвания, антибиотици и други специфични процедури, така че тези 3000лв. са напълно нищожна сума за всичко, което се инвестира и поради тази причина болничните заведение като цяло нямат интерес да развиват голяма и тежка хирургия. Ние сме имали съществени проблеми въобще къде, в коя болница да развиваме тази хирургия. Затова съм много благодарен на ръководството на Специализираната болница по Лицево-челюстна хирургия и лично на нейния управител, д-р Генади Генадиев, че той единствено поема на административно ниво в момента, прилагането на напредналите методи за реконструкция на лицето и шията у нас.

А вие имахте ли съмнения, когато започвахте операцията, че може и да не успеете?

Ние, като хирурзи, имаме план за всяка една операция. Как ще се развият различните етапи на операцията обаче, се разкрива напълно, интероперативно. Спокойни сме, когато практикуваме тази работа на ежедневна или ежеседмична база. Така се подготвяме не само за следващата операция, подготвяме бъдещето поколение на българската медицина и това е пътят , по който върви медицината в световен мащаб. Ние обръщаме много повече внимание на чуждото здравеопазване, отколкото на българските успехи, но мога да кажа най-отговорно, че всички проблеми, които ние имаме в българската медицина, се срещат и в западните системи на здравеопазване.

Какво е усещането животът и здравето на пациента да са изцяло в твои ръце?

Това е голяма отговорност и е чувство, което е неописуемо. Може да се изживее от тези, които могат да се докоснат до чудото на човешкия живот в такива дълбоки детайли, като например от хирурзите и от другите клинични специалисти. Чувството да бъдем способни да помогнем на страдащия човек, който изпитва болка, е изключително усещане.

Лекарят на годината Николай Янев за това какво е да държиш живота и здравето на хората в ръцете си

Колко време ви е трябвало, за да достигнете до това ниво?

Лицево-челюстните хирурзи имат най-продължителния период на обучение от всички медицински специалности. Над 10 години продължава основното образование. Профилната специализация е към 5 години и след това това субспециализация. В моя случай някъде около 20 години преминаха, за да се подготвя.

Какво ви е дала медицината?

Ежедневие, изпълнено с предизвикателства, стремеж към лично усъвършенстване, това да се докосна до болките и проблемите на много хора и разбира се неповторимото щастие, да бъдем способни, с Божия помощ, да възвърнем здравето на голяма част от нашите пациенти. 

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay