Професор Антоанета Василева за успеха, стреса и свободното време

Поговорихме си с проф. Антоанета Василева както за работата й, така и за личния й живот. Вижте какво сподели тя специално за Jenite.bg

Професор Антоанета Василева за успеха, стреса и свободното време

Jenite.bg искрено се вълнуваме, когато се срещаме с дами със сериозни постижения в науката, които не се нуждаят от съвети, за да продължават напред. Днес ще ви срещнем с Антоанета Василева, но не знаем откъде да започнем нейното представяне, защото тя наистина не се вписва в установените стереотипи.

Антоанета Василева е професор по Световно стопанство и МИО в УНСС, декан на факултет "Международна икономика и политика" в УНСС. Тя е магистър по Международни икономически отношения (МИО) от УНСС и доктор по икономика. Специализирала е във водещи университети в Европа и Азия. Проф. Василева участва в множество международни проекти за обучение на мениджъри, академичен обмен и научни изследвания. Има редица публикации в страната и чужбина.

Зад всички тези титли стои една спокойна и лъчезарна жена, която има завидна кариера. Поговорихме си с Антоанета Василева както за професионалните й успехи, така и за личния й живот. Вижте какво сподели тя специално за Jenite.bg:


Пътят от асистент до професор е дълъг 16 години. Какво Ви даде и какво Ви отне академичната дейност през това време?

Академичната дейност ми даде много знания, възможности за развитие, самочувствие, срещи с интересни хора и много интелектуални предизвикателства. Работата с млади хора е изключително вдъхновяваща. Няма по-голямо удовлетворение от това, да видиш разликата в плахите любопитни погледи на първия учебен ден в университета и излъчването на знаещи и можещи млади хора при връчването на дипломите им за завършена бакалавърска или магистърска степен.

Разбира се, от гледна точка на анализа разходи/ползи (cost/benefit analysis), цената на успешната академична кариера е доста висока - много безсънни нощи, прекарани в четене и писане, непрекъснато осъвременяване на знанията и самодисциплина.

Защо избрахте професия в областта на бизнеса, мениджмънта и икономиката? За каква професия мечтаехте като дете?
Избрах тази професия, защото съм завършила специалност "Международни икономически отношения" и исках да работя в областта на външната търговия.

Като ученичка мечтаех да стана професор по математика. Аз обичах много математиката, освен това съм завършила английска гимназия с втори език - немски. Комбинацията от тези качества ми осигури много високи оценки на приемните изпити.

По време на първия семестър в университета бях освободена от изпита по математика с шестица, но интересът ми беше привлечен от харизматичния проф. Тянко Йорданов, по това време водещ на рубриката "Атлас" по националната телевизия, който разкри нови хоризонти пред мен, представяйки икономическата география на света по един изключително увлекателен и емоционален начин. Това любопитство към световната икономика съм запазила и досега.

Професор Антоанета Василева за успеха, стреса и свободното времеПроф. А. Василева открива курс по „Глобален мениджмънт и лидерство” заедно с японския си колега проф. Хироши Осада.

Как протича един Ваш ден?
Денят ми е разчетен до минути. Обикновено е наситен с лекции, срещи със студенти, студентски организации, преподаватели и партньори, административни задачи като декан на факултет по "Международна икономика и политика" в УНСС, изследователска работа, подготовка и участия в конференции и проекти.

Какво Ви мотивира да продължавате професионалния си път?
Моето собствено любопитство, както и разнообразието, и съчетанието между преподавателска, изследователска, консултантска дейност и участие в проекти. Когато науката намира приложение в практиката, човек вижда резултатите от труда си.

Професор Антоанета Василева за успеха, стреса и свободното времеПроф. А.Василева по време на конференция във Вроцлав (Полша)

А как съумявате да мотивирате студентите си?
Според мен работата на преподавателя не е да дава готови знания, а да предизвика интереса на аудиторията и да я провокира да мисли. Аз се опитвам да постигам този ефект с много примери и казуси от практиката, презентации, гост-лектори от бизнеса, упражнения за работа в екип, ролеви игри и др.

По какъв начин съумявате да се справите с всичките си задължения? А как преодолявате стреса от натоварената си програма?
Научната работа не е като писането на художествена литература, т.е. да чакаме да ни осени музата. Човек може да се справи с всичките си задължения, ако си изведе правилно приоритетите и работи методично и упорито от сутрин до вечер. Аз съм непрекъснато в някакъв стрес, че закъснявам с някакъв срок. Опитвам се да релаксирам с музика и разходки сред природата.

Професор Антоанета Василева за успеха, стреса и свободното времеСемейство Василеви на разходка в планината

Защо избрахте да останете в България?
По този въпрос не съм имала колебания никога. Аз се привързвам много към хора - тук са семейството и приятелите ми. Колегите ми са изключително позитивни и отдадени на науката. Обичам си работата. Какво повече?

Според Вас има ли дискриминативни практики спрямо жените в българския бизнес?
В България няма изострена дискриминация спрямо жените в бизнеса и в политиката. В сравнение с други страни в Европейския съюз като Великобритания, Германия и Италия, българската жена е еманципирана.

Ако проследите процентното съотношение на жените в Европейския парламент, например, ще видите, че участието на жените от Великобритания е 26%, от Германия - 33%, от Италия - 21%, от България - 44%, от Франция - 45%.

Каква, според Вас, е модерната жена? Поставена ли е в ситуация да избира между кариерата и семейството?
Модерната жена успешно поддържа баланса между кариера, семейство, активен социален живот и духовно развитие. По принцип избягвам теми, свързани с т.нар. "gender issues". За мен няма модерни жени или модерни мъже, има компетентни, отдадени на работата си индивиди, толерантни към партньорите си и адаптивни към новите реалности.

Пътували сте много. Посетили сте държави като Англия, Испания, Япония, Германия, Италия. Къде жените се различават най-много от българките и по какво?
Всъщност, това са страните, в които съм специализирала. Аз съм посетила доста повече държави. Когато пътувате в далечни страни, виждате, че хората на пръв поглед са различни. По-дългото общуване с представители на една и съща професия, съсловие или социална група показва конвергенция на ценности, лидерски стилове, поведение, мечти, стремежи и страдания.

Вярно е, че по-малко жени в Източна Азия и страните от арабския свят работят, но това е обусловено от исторически, културни, икономически, религиозни и други фактори. В същото време там може да срещнете работещи жени, които са завършили подобно на Вас образование, изглеждат и мислят като Вас.

Кой е любимият Ви град? Защо?
Много са любимите ми градове. Аз се адаптирам навсякъде. Но ако трябва да избера конкретен град, предпочитам да има море наблизо. Израснала съм в Бургас и за мен морето е простор и свобода на духа.

Какво обичате да правите в свободното си време?
Когато съм във ваканция, обикновено пиша. Ако ми остане свободно време, пътувам или организирам преходи в планината.

Професор Антоанета Василева за успеха, стреса и свободното времеПроф. Василева на ваканция във Франция

Къде предпочитате да релаксирате - на море или планина? Коя е любимата Ви дестинация за почивка?
Обичам да релаксирам и на море, и на планина. Любимите ми дестинации са морският бряг на Бургас, Созопол и габровският Балкан.

Коя е любимата Ви крилата фраза?
Не бих я нарекла точно "крилата". По-скоро обичам да цитирам американския поет от XІX в. Ралф Уолдо Емерсън. Ето една негова мисъл, която е актуална и днес: "Това време, подобно на всички времена, е добро, но ако знаем какво да правим с него".

Посещавате ли светски събития със съпруга си?
Не съм привърженик на светската суета. Но като съпруга на Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, посещавам някои значими събития.

Професор Антоанета Василева за успеха, стреса и свободното времеАнтоанета Василева със съпруга си Цветан Василев на прием по случай Нова година.

Подкрепяли ли сте някоя благотворителна кауза?
Подкрепям много благотворителни каузи и помагам на много хора, но мисля, че това е нещо, с което човек не бива да се хвали.

Как Вие и Вашето семейство се справяте със светското внимание, което със сигурност понякога е изморително?
Ние нямаме вътрешна необходимост да сме център на светско внимание, защото сме твърде заети и се срещаме с много хора. Имаме много приятели в страната и чужбина, с които пътуваме заедно или се веселим. Не обръщаме внимание на коментари на хора, които не ни познават. Гледаме на светския шум с много хумор.

За да ви срещаме с още дами, които познават успеха, станете част от Jenite.bg във Facebook!

218 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



26
Не е посочен 19.03.2014|16:56
Гледах ѝ по-стари снимки в нейния сайт http://vassileva.info/%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F_149.html и на някои много ми заприлича на актрисата Мерил Стрийп :)
25
Не е посочен 24.01.2014|17:42
Забележителна жена. Буди всеобщото възхищение
24
Не е посочен 24.01.2014|16:53
Интересни неща научихме за една жена, която макар да не е чак толкова в публичното пространство колкото съпруга си е достойна негова конкуренция като успех.
23
Не е посочен 24.01.2014|15:50
Как да знаем за тези успели жени като ни занимават само с глупости тук.
22
Не е посочен 23.01.2014|17:20
Очаквам с интерес и другите предложения, надявам се да има жени от различни сфери и професии.
21
Не е посочен 23.01.2014|16:54
Браво, успяла жена ! :)
20
Не е посочен 23.01.2014|16:44
Много е права, че у нас жените са доста еманципирани. В повечето страни по света наистина не е точно така.
19
Не е посочен 23.01.2014|16:41
Браво на такива амбициозни жени, които се реализират добре в научната сфера, където имаме нужда от непрекъснато търсещи и учещи преподаватели, а не такива с овехтели разбирания от преди 100 години.
18
Не е посочен 23.01.2014|16:36
Много интересно интервю .
17
Не е посочен 23.01.2014|16:34
Аз пък обичам да разпускам само в планината! Няма по-добро място, там наистина човек забравя за всичко. Г-жа Василев изглежда да е голям професионалист и доста да обича да се занимава с млади хора! Много добре
16
Не е посочен 23.01.2014|16:23
Международната геополитика е едно от най-интересните неща и за мен, обаче не съм завърпила в УНСС, а в друг икономически унвиестите.т Жената добре съчетава нещата, мисля обаче, че няма такава жена, която да може да балансира между карира, семейство, приятели и лично одухотврояване. Това го има само по лъскавите списания и филми. Винаги едното взима превес.
15
Не е посочен 23.01.2014|15:53
Обикновено тези, които се хвалят не правят много, поне така мисля аз
14
Не е посочен 23.01.2014|15:46
Да всеки който може нека да помага. :)
13
Не е посочен 23.01.2014|15:39
Защо избрахте да останете в България? - Този въпрос според мен трябва да се задава на обикновени хора, не на милионери :)))) така де.... иначе е хубаво,че дават голяма част от средствата си за благотворителност, поне на едни хора може да се разчита,че правят нещо полезно. :)
12
Не е посочен 23.01.2014|15:31
Много ми хареса отговорът ѝ за благотворителността.
11
Не е посочен 23.01.2014|15:29
Тя е нещо като българския вариант на Мишел Обама нищо че мъжът ѝ не е президент. И тя е такава силна жена като нея.
10
Не е посочен 23.01.2014|15:26
Много приятна жена и е толкова интелигентна. И аз исках да запиша "Международни икономически отношения" , дори малко съжалявам за това. страхотна и полезна специалност
9
Не е посочен 23.01.2014|15:25
Нека да има повече такива примери за жените у нас, тъй като подрастващите ми се струва търсят бързия и лесен успех, без много усилия.
8
Не е посочен 23.01.2014|15:20
Живот си живеят ;)
7
Не е посочен 23.01.2014|14:50
и аз честно да си призная,но нали знаеш,да сме учили ;))
6
Не е посочен 23.01.2014|13:53
завиждам й малко
5
Не е посочен 23.01.2014|13:51
Признавам си,че не я знаех тази дама, но наистина звучи готина и някак си над нещата на пошлото и жълтината в България :)
4
Не е посочен 23.01.2014|13:27
И много позитивен човек ми се видя.
3
Не е посочен 23.01.2014|13:27
"Подкрепям много благотворителни каузи и помагам на много хора, но мисля, че това е нещо, с което човек не бива да се хвали" - харесвам такива хора, които не парадират с това, което правят.
2
Не е посочен 23.01.2014|11:59
Жената знае да да се забавлява и не страда от излишна суета,това е похвално.
1
Не е посочен 23.01.2014|11:14
За морето съм напълно съгласна с нея, то е простор и свобода на духа. Крилатата фраза също ми хареса, наистина животът е добър за тези, които знаят какво да правят с него.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay