Стайни растения, които подобряват настроението ни

Стайни растения, които подобряват настроението ни

Стайните растения разкрасяват дома ни и имат свойствата да пречистват въдуха, който дишаме у дома. Наред с подобряването на качеството на въздуха, проучвания непрекъснато показват, че цветята могат да повлияят положително на емоциите ни. Стайните растения повишават концентрацията и производителността, намаляват нивата на стрес и подобряват настроението ни. А докато им се наслаждаваме, те намаляват кръвното ни налягане.

Пеперомия

Стайни растения, които подобряват настроението ни

Това растение има доказан ефект върху психическото и физическото здраве. Според изследване, проведено през 2015 г. което показва, че листата на цветето намаляват кръвното налягане на участниците, когато взаимодействат с него на закрито. Листата на пеперомията създава усещане за комфорт и спокойствие.

Обикновен бръшлян

Стайни растения, които подобряват настроението ни

Друго стайно растение, за което е доказано, че влияе на нашето щастие, е обикновеният бръшлян. Трябва да знаете, че той не вирее при слаба светлина. Ако искате да го отглеждате, намерете място със средна или дори ярка светлина. Той обичат по-ниски температури и влажност и е придирчив на тема вода. Избягвайте преполиването и се уверете, че има достатъчно дренаж. През зимата не оставяйте почвата да изсъхне, тъй като това ще направи растението по-податливо на вредители като паякообразни акари. Сухи, покафеняващи или паднали листа са симптоми на стресирано растение.

Лавандула

Стайни растения, които подобряват настроението ни

Лавандулата е популярно растение, което вирее на открито, но можете да я внесете и вътре, за да ви помогне да подобрите настроението си. Красивото цвете не само радва окото, но и ухае невероятно, когато го разтриете между пръстите си. Феновете на ароматерапията възхваляват ползите от аромата на лавандула от векове. Проучванията показват, че ароматът на лавандула успоkоява нервите ни и ни помага да заспим. Ароматът допринася понижаване на тревожността.

Спатифилум

Стайни растения, които подобряват настроението ни

Според учените, растението влияe благоприятно на настроението ни и ни изпълва с положителни емоции. Грижите за него у дома са доста лесни. Трябва да поддържате почвата влажна, но не твърде напоена. Растението ще започне да увяхва, ако има нужда от повече вода. При сухи условия можете да напръскате листата му. Поставете кашпата на светло място, далеч от пряка слънчева светлина и почиствайте редовно листата. През по-топлите месеци се препоръчва да подхранвате вашия спатифилиум с тор на всеки два месеца. Имайте предвид, че растението е токсично при поглъщане, така че имайте това предвид, ако имате домашни любимци или малки деца.

Сансевиера

Стайни растения, които подобряват настроението ни

Тези растения са подходящи за начинаещи, тъй като са много лесни за отглеждане. Според проучванията, това е цветето, което прави хората най-щастливи. Хора, практикуващи фън шуй също вярват, че сансевиерата повишава енергията. Можете да държите цветето в спалнята, защото то произвеждат кислород през нощта, пречиствайки въздуха.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay