Как да подготвим децата за взимане на кръв?

Как да подготвим децата за взимане на кръв?

" Ако не си послушен, ще те заведа на доктор да ти направи инжекция"

Това е най-безчувствената заплаха, към която никой отговорен възрастен не бива да прибягва. Защо? Тъй като, както се знае, страхът от боцкане е доста чест, особено сред децата. В крайна сметка, както всички страхове, и това е форма на защита, произтичаща от инстинкта за самосъхранение. Всички страхове до един момент са оправдани и напълно здравословни и полезни, доколкото те се оказват необходими за оцеляването. Интензивността и проявленията на този страх (лекар, инжекция) се различават и могат да бъдат моделирани. Препоръчително е да се намесите преди емоцията да вземе катастрофални размери и да излезе от контрол. Ако не говорим за страха, това не означава, че той не съществува или изчезва. Децата се нуждаят от помощ, за да се отърсят от страховете си и да развият смелостта да ги преодолеят.

Когато става дума за деца, родителите имат задачата да ги подготвят правилно преди взимането на кръв. Правилната подготовка ще предотврати опозиционните кризи и експлозивните моменти, които често виждаме в медицинските кабинети. Страхът, инстинкта за самосъхранение и недостатъчното познаване на това, което ще се случи понякога предизвиква истинска криза. Добрата новина е, че тези травматизиращи децата ситуации могат лесно да бъдат избегнати чрез добро предварително обучение.

Обикновено най-добре е да съобщите на детето си, че ще му се взима кръвна проба. Когато детето знае какво да очаква, ще се чувства по-малко притеснено от това какво ще се случи. За повечето деца е добре да им кажете ден-два, преди да отидат в лабораторията.

Какво родители могат да направят, за да помогнат?

Реакцията ви на стресова ситуация може да повлияе на реакцията на детето Ви. Например, ако покажете, че се притеснявате за това, че детето ви го боцкат, то може да стане по-уплашено. Докато, ако сте спокойни, детето ви ще се чувства по-уверено и безстрашно.

Разсейването на детето ви е от полза.

Деца от 12 месеца до 2 години

Разсейте детето си с мехурчета или играчки, които се движат и правят шум. Зъбчатите колела, магическите пръчки и светлинните играчки действат добре.

Деца от 3 до 5 години

Донесете любимата играчка на детето в лабораторията. Те могат да държат играчката, докато се взема кръв. Мехурчета и играчки, които правят светлина и звук също могат да помогнат.

Деца от 6 до 12 години

Играчки, които светят и правят шум, все още могат да помогнат, ако детето ви е на тази възраст. Видео игри, "търсене и намиране" на книги, както и любимите плюшени животни и други играчки от дома също могат да помогнат.
Въздушните мехурчета могат също да отвлекат вниманието на по-голямо дете. Дълбокото дишане, докато духате мехурчета, може да му помогне да се отпусне.
Някои по-големи деца могат да използват въображението си, за да се разсеят. Помолете детето си да затвори очи и да си представи любимо място или дейност. Можете също така да им разказвате вицове или истории. Ако детето ви е тийнейджър, истории, вицове и игри за въображение може да им помогне да се разсеят.

Какво родители могат да кажат, за да помогнат ?

Думите, които използвате, за да кажете на детето си какво ще се случи, са важни. Използвайте думи, които ще ги успокоят. Нека да знаят какво ще се случи с думи, които могат да разберат. Говорете с тях за това, което ще видят, усетят, чуват и миришат. За да помогнете на детето ви да разбере колко време отнема да му вземат кръв, кажете, че "манипулацията е по-бърза от реклама по телевизията".

Как да подготвим децата за взимане на кръв?

 

Ето начин да обясните какво ще се случи:

  • Преди иглата, голяма гумена лента ще бъде увита около ръката на детето. Кажете му, че ръката ще се почувства стегната, както ако някой я притиска.

  • Медицинската сестра ще почисти малка част от кожата върху ръката на детето и това ще се почувства като по-студено.

  • Иглата ще бъде поставена в ръката и кръвта ще влезе в иглата. Вашето дете ще почувства щипка или бод, което може да боли малко, или може да не се чувстват нищо.

  • След като се вземе кръвта, иглата излиза и малка превръзка се поставя на мястото, където е била иглата.

Други полезни съвети:

  • Кажете на детето си защо са взели кръв.

  • Може да ви бъде от полза да показвате игли за детски играчки и друго медицинско оборудване преди да вземете кръв. Когато децата видят и играят с тези играчки, те могат да им помогнат да се чувстват по-малко притеснени, когато видят истински игли.

  • Децата се чувстват по-добре, когато имат някакъв контрол. Можете да помогнете на детето да почувства, че има контрол, като му се дава избор. Например, попитайте ги какво биха искали да вземат в болницата. Можете също да попитате дали биха искали да играят с играчка или да чуят любима история, докато им се взима кръв.

  • Добре е да оставите детето да изрази как се чувства. Добра идея е да кажете на детето, че неговата "най-важна работа" е да остане неподвижно, докато го боцват с иглата.

  • Някои деца се притесняват, че няма да имат достатъчно кръв, след като са им взели от ръката. Можете да кажете на вашето дете, че се взема само много малко количество кръв. Можете също така да им кажете, че тяхното тяло непрекъснато създава нова кръв.

За допълнителна информация къде, как и кога можете да направите изследвания на вашите деца, последвайте следния линк: http://synevo.bg/

Как да подготвим децата за взимане на кръв?

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay