Дневниците на съвременните принцеси: Перлата на Йордания

С усмивка и модерен стил, кралица Рания разбива преставите за принизената роля на жената в мюсюлманския свят

Дневниците на съвременните принцеси: Перлата на Йордания

Още като съвсем малки деца слушаме очарователни приказки за всевъзможни принцове и принцеси. След това порастваме мъничко и се запознаваме с не чак толкова очарователната история на знатните особи в истинската история. 

Що се отнася конкретно до историята на миналия XX век, имената на Даяна и Грейс Кели едва ли някога ще бъдат забравени. И двете родени в съвсем обикновени семейства, малко по-късно и двете живели под светлината на прожекторите, и двете загинали заради автомобилни злополуки...

Новото хилядолетие обаче си има нови принцеси, които заслужават внимание. Те са едновременно модерни и показващи уважение към традицията, те владеят сърцата с присъствието и стила си, използват положението си, за да се борят за правата на жените, децата и болните по света.

Вече ви съобщихме, че в продължение на няколко месеца възнамеряваме да ви запознаваме с интересните истории именно на тези достойни жени. Решихме да започнем не от принцесите, а от красивите кралици на съвременния свят.

Миналата седмица ви представихме екзотичното цвете Джетсун Пема, господарката на Бутан. Днес ще обърнем специално внимание на прелестната дама, която много преди появата на Кейт Мидълтън бе провъзгласена за наследничка на Лейди Даяна в качеството на ролеви модел за всяка съвременна жена.

Дневниците на съвременните принцеси: Перлата на Йордания
Рания, едно съвсем "обикновено" момиче от Кувейт, се превърна в принцеса на 10 юни 1993. На тази дата се състоя сватбата ѝ с Абдула бин Ал-Хусейн, тогава принц и престолонаследник на Йордания. Двамата са се запознали на вечеря едва половин година преди да встъпят в брак и единодушно твърдят, че любовта им е била от пръв поглед.

Преди да изживее своята приказка, Рания блести с интелекта си като студент по Бизнес администрация в Американския университет в Кайро. След дипломирането си работи за кратко в маркетинг отдела на голяма банка, по-късно заема отговорна длъжност и в Apple.

Дневниците на съвременните принцеси: Перлата на ЙорданияСватбата на Рания и Абдула
Когато през 1999 почина бащата на съпруга ѝ, Рания бе провъзгласена за кралица на Йордания. Тя обаче не е единствената носителка на тази титла - за кралица майка бе провъзгласена Нур, последната жена на покойния крал Хусейн, въпреки че тя всъщност е мащеха на настоящия крал Абдула II. 

Така в началото на XXI век азиатската държава за втори път в историята си се оказа с две "действащи" кралици. При първия такъв случай десетилетия по-рано, отношенията в кралското семейство бяха доста обтегнати и изпълнени с интриги. Народът обаче се надяваше земната и проявяваща разбиране Рания да живее в мир с кралица Нур и да сплоти отношенията във фамилията. До този момент тя блестящо оправдава очакванията.

Дневниците на съвременните принцеси: Перлата на ЙорданияРания не е единствената красива владетелка на Йордания - кралица Нур също блести с елегантността си и е символ за модерност.
Превръщайки се в кралица, Рания бе натоварена и с отговорността да затопли връзката между хашемитското кралство Йордания и Палестина - родителите на красивата кралица са именно палестинци. Младата владетелка лесно бе приета като "своя", за разлика от Нур, която e родена чак в Америка и носи в кръвта си сирийски, английски и шведски корени.

В международно отношение Рания доби огромна популярност с две основни качества. На първо място, разбира се, поставяме неуморните ѝ усилия за подобряване на образованието в Йордания, защита правата на жените и децата, засилване на междукултурния диалог. Кралицата може да се похвали и с дейно участие в Международния икономически форум. Всеки, който я срещне, остава впечатлен от изключителната ѝ интелигентност и богатата обща култура.

Дневниците на съвременните принцеси: Перлата на ЙорданияДневниците на съвременните принцеси: Перлата на ЙорданияПодобно на принцеса Даяна, и кралица Рания използва всеки възможен случай, за да се смеси и общува с народа.
Рания обожава литературата, дори е автор на няколко детски книжки. Една от тях попадна в списъка с бестселъри на New York Times. Но онова, с което кралицата спира дъха и е много по-известна, е безпогрешното ѝ чувство за стил. Тя комбинира естествената си красота (вижте само как продължава да изглежда на 43 години!) със супермодерни елегантни тоалети, а това прави особено голямо впечатление, когато говорим за мюсюлманка, която светът едва ли не очаква постоянно да вижда със забрадка.

Накратко, Рания е нежната усмихната дама, която по-категорично от всеки друг разбива представите за принизената роля на жената в ислямските общества.

Дневниците на съвременните принцеси: Перлата на ЙорданияДневниците на съвременните принцеси: Перлата на ЙорданияКрал Абдула II и неговата прелестна кралица имат четири деца: принц Хусейн (19), принцеса Иман (17), принцеса Салма (13) и малкият принц Хашем (9).
Ако тази статия ви е била интересна и искате да следите "Дневниците на съвременните принцеси" в Jenite.bg, можете да се присъедините към нашата страница във Facebook!

119 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Не е посочен 06.03.2014|17:33
Съгласна съм с теб и е толкова умна, пожелавам й всичко, за което мечтае да се сбъдне.
19
Не е посочен 06.03.2014|17:27
Много е красива, пожелавам й да бъде много обичана.
18
Не е посочен 05.03.2014|14:08
Не просто красива, но и умна! Защо такива жени не са пример за подрастващите момиче, а само някакви кифли.
17
Не е посочен 05.03.2014|11:18
"След дипломирането си работи за кратко в маркетинг отдела на голяма банка, по-късно заема отговорна длъжност и в Apple." - за каква кралица говорим само! Наистина е страхотна и буди възхищение не само с външния си вид и стил.
16
Не е посочен 04.03.2014|17:20
Толкова да е красива тази жена, удивителна!
15
Не е посочен 04.03.2014|16:47
Принцеса Рания е наистина много красива! Но и също така е радващо, че се опитва да разчупва канона.
14
Не е посочен 04.03.2014|15:53
Много интересна статия, много е красива тази жена.
13
Не е посочен 28.02.2014|15:51
Да,определено красотата им е семейна черта :)
12
Не е посочен 28.02.2014|14:23
безспорно много красива
11
Не е посочен 27.02.2014|15:45
явно доста либерално семейство :)
10
Не е посочен 27.02.2014|10:04
Чаровна жена е!
9
Не е посочен 26.02.2014|11:21
Много красива жена е тази Рания и има впечатляваща история, автор и на детски книжки, което е поредното доказателство, че е творческа личност, която обича деца и твори за тях.
8
Не е посочен 26.02.2014|10:07
Интересна бе и за мен статията.
7
Не е посочен 25.02.2014|16:56
Статията е изключително интересна.
6
Не е посочен 25.02.2014|15:29
Много е красива. И малкото й момченце е супер.
5
Не е посочен 25.02.2014|11:54
Много е красива.
4
Не е посочен 25.02.2014|11:15
Kолко е красива, наистина не прилича на мюсюлманска кралица, но може би трябва да се вземе предвид толерантността на абдул какъв си беше там..
3
Не е посочен 25.02.2014|11:03
много е красива жената, хубаво,че е и умна и е имало възможността да учи.
2
Не е посочен 25.02.2014|10:45
ха :) готина е, иначе ми хареса, качеството,което според вас е най-важно са парцалките,които носи :)
1
Не е посочен 25.02.2014|10:09
Симпатична жена е!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay