Как да разберем, че е време за нова работа?

Идва момент в живота на всеки, когато трябва да си зададе някои въпроси

Как да разберем, че е време за нова работа?

Неусетно, докато се обърнем, е преминал периодът на детството, на безгрижните игри, завършили сме университет и вече е време да работим. Понякога не успяваме да намерим най-подходящата работа за нас от първия път и хващаме нещо, колкото да не сме бездейни, а и да припечелваме поне малко. И така могат да изминат няколко месеца, а дори и години. Но идва момент в живота на всеки, когато трябва да си зададе някои въпроси. Най-важните сред тях са:

1. "Това ли е моето място? За това ли съм си мечтал досега и мога ли да се развия по-добре в друга сфера?"

Много хора остават поради различни причини, като например, защото ги е страх да рискуват, имат семейства, прекалено много разходи, свикнали са и не желаят да изживяват стреса, свързан с търсене на нова работа, адаптиране към новия екип, усвояване на нови задължения.

Моят съвет е:

"Рискувайте!" Рискувайте, защото не губите нищо, можете само да спечелите по-добро работно място!

2. "Достатъчно ли е възнаграждението, което получавам за труда, който полагам?"

Не се притеснявайте да повдигате този деликатен въпрос. Все пак Вие сте посветили години на тази работа и е повече от естествено тя да ви се отблагодарява по подобаващ начин.

Моят съвет:

Оценете реално уменията и качествата, които притежавате, и ако смятате, че те не се заплащат така, както сте очаквали, потърсете нещо по-високоплатено според компетенциите Ви.

3. "Остава ли ми време за приятелите?"

Доста често се посвещаваме почти изцяло на работата си, колегите ни стават наши приятели, а офиса –наш втори дом. Все пак, помислете имате ли време за истински важните хора във вашия живот, които познавате отдавна, или вече остават на заден план? Ако недоспиването, излизането веднъж в месеца и измореният вид са характерни за Вас, то е време да осъзнаете, че нещо куца... навярно именно в работата.

4. "Научавам ли нови неща, развил ли съм се за последните години?"

Направете равносметка дали поста, на който сте, Ви е дал шанс за развитие и усъвършенстване. Ако работата Ви се е превърнала в рутина, вече вършите всичко по инерция и не виждате поле за развитие, може би е дошъл финалът.

5. "Как се виждам след десет години?"

Този въпрос често се използва и в интервютата за работа. Често пропускаме да си го зададем и оставяме ежедневието да ни повлече. Той обаче е много важен, защото, когато осъзнаем къде сме най-силни, ще успеем да намерим себе си и да сме в хармония със самите нас!

Aвтор: Теодора Георгиева

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay