Покерът днес – любимо развлечение или хазарт

Покерът днес – любимо развлечение или хазарт

Покерът започва да набира скоросот както у нас, така и по света. Играта в България се практикува предимно от хора, които имат различи интереси. Нерядко това са видео игри, но имаме няколко примера за състезатели, които са стигали по високите ешалони на самата игра.

Макар и все още да не сме покорявали Световните серии по покер (WSOP), страната ни е изпратила достатъчно имена на Европейски състезания. Но покерът, за разлика от други игри е строго индивидуална игра, макар и много от играчите да си общуват и да се учат заедно.

И все пак, никой не обича да рекламира покер постиженията си, а и как бихме могли да ги виним. Ако следите покер сцената, макар и бегло, ще видите, че българските играчи са постигали немалки суми за сравнително къс период от време, изкаравайки ги на международната сцена.

Но все пак, един въпрос остава – е ли покерът хазарт, развлечение или нещо повече? Нашото проучване сочи, че играта зависи от късметта само до толкова до колкото по-малко подготвени хора.

Но когато става дума за високите ешалони, тогава всичко опира до умение.

А какво е вашето "покер лице"?

Има доста митове, които обкръжават покера. Някой твърдят, че могат да четат знаците на неспокойствие в опонентите си. Разбира се, това звучи доста удобно, но е по-скоро част от сюжета на филм отколкото истинска игра. Да, винаги трябва да запазим спокойствие, когато играем и да не издаваме неспокойствието си, но това не е толкова трудно.

Тайната? Димитър Данчев, един от най-успешните покер играчи смята, че това е умението да не мислиш за парите, докато играеш. Разбира се, г-н Данчев е прав. Както и с други инвестиции, покерът е точно това – шанс, който се базира на твърда информация, която може да бъде събрана от наличните обстоятелтва – колко карти са били изиграни, какви са шансовете опонентите да имат тези или тези карти.

В този смисъл, да бъдеш напълно самообладен, докато играеш покер ти помага да придобиеш ценно преимущество над опонентите. Но ако трябва да сме честни, малко хора стигат много надалеч с нетърпелива игра.

От друга страна, да не предаваш неспокойствието си видимо не е всичко. Много голяма част от състезанията и игрите вече се провеждат онлайн, който напълно елиминира нуждата за т.нар. самообладание.

Да извадиш хазарта от покера

И така, покерът далеч не е игра на хазарт. Има цели портали посветени не само на новини свързани с играта, например MoneyPokerSites.com, но и също така на разработването на смислени стратегии и анализирането на тенденции, които са част от играта.

Покерът може да бъде хазарт само ако ние като играещи оставим всичко на случайността, но дори тогава, играта няма да е "шас" за онези опоненти, които всъщност взимат това сериозно и успяват да надделят, разчитайки само на личните си качества и разбиране.

Но дори тогава има много обстоятелства, които поставят покера в лоша светлина – общественото мнение например. Стигмата от миналото, незапознатостта с играта, всичко това води до едно грешно разбиране на покера. А и разбираемо, защото е много трудно да говориш със суперлативи за нещо, което може да те лиши от огромни суми пари, само защото си решил да ги "проиграеш".

Само, че тук идва разликата между схващаниятана хоата, които разбират играта и тези, които са настроение срещу ѝ. Тези, които играят правят инвестиции. Най-често, те влизат с пари, които са предназначение за инвестиране.

Това може да са само няколко стотин лева или няколко хиляди. Дори тогава, има доста възожности добри играчи да продължат без да им се налага да дадат нито стотинка от собствения си джоб. Както казва българинът Славен Попов, покерът е свобода.

И разбира се, г-н Попов е прав. Рисковете са там, но това не означава, че това трябва да се пренебрегват потенциалните дивиденти от това да играеш покер на най-високо ниво.

А и макар стигмата срещу играта да е все така ясно изразена, булшинството от хората, които влизат в играта вече не поемат ненужни рискове. Вместо това, играчите днес посещават онлан платформите, където успяват да съберат капитал.

Регулаторния климат в Европа

Европа не е изцяло отворена към покера като заимание и ние разбираме защо. Много страни като Франция, Испания и Португалия гледат с недоверие на играта. Съвсем наскоро, едно от най-големите парижки покер казина беше затворено и де факто градът остава без своята игрална зала.

Но това не пречи на онлайн дейностите да продължават да се развиват. Опоменатите три страни наскоро сляха т.нар. наградни фондове за покер, позволявайки на турнири с играчи от трите страни да се развиват онлайн и офлайн.

Франция в частност има интересна история с покер. Европейския покер тур се провежда в странта няколко пъти, още от 2008 всъщност. Докато покер законите по света се колебаят, много играчи се адаптират бързо към промените и си позволяват да участват в турнири, които са достъпни и им разрешават да трупат капитал.

Много от играчите са склонни да се преместят в държави, където онлан регулациите са по-слаби и данъците по-ниски. България е добра възможност това да се случва, макар че нашата данъчна система може да бъде бавна и донякъде неефективна, когато стане дума за алтернативни източници на приход.

За покера като повече от хазарт

Покерът обещава да се развива. Разбира се, има и рискове – но те не са свързани с това тъмни сили да ръководят играта, а по-скоро с ограничителните политики на някои държави. Италия, например, вече забрани рекламирането на "хазартни продукти", а дебатът за "покер като игра на умения" е доста противоречив все още.

Докато популизмът в Европа се надига е трудно да сме абсолютно сигурно в бъдещето на покера, но играта изглежда интелигентно се дисасоциира от всякакви наченки на политизиране.

Покер играчите нямат особен интерес в това да са политически активни и продължават да играят в относителната сигурност на интернет. В много отношения играта има светло бъдеще, но то трябва да мине извън политиканственето на крайни партии, които се опитват да трупат актив на гърба на дейности, които отдавна са надхвърлили своите "порочни" измерения.

Разбира се, в България, имаме немалко случаи, в които хора предприемат рискове и понасят тежки последствия след това. Държавата също има нужда от по-ясно изразена програма, където хора, които имат зависимост към играта могат да получат нужното лечение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay