Работно място като по учебник

Облекчете целодневния си престой в офиса

Работно място като по учебник

Осемчасовото взиране в монитора неминуемо има своите последствия върху зрението. Застояването на едно място пък е една от основните причини за наднормено тегло и опорно-двигателни проблеми. Тъй като прекарвате над 33% от деня си в офиса е добре да знаете как да подготвите работно си място, така че да ви върши оптимална работа. И да ви вреди минимално.

Стол
Може да заемете правилно положение с тялото си и да подобрите кръвообращението си, ако прецизно регулирате своя стол. Така ще намалите мускулните усилия и натиска върху гърба си. Столът ви по изискване на Международната организация по труда трябва да е с въртящ механизъм, да има пет колелца за стабилност, седалката да е от незапарваща материя и да има заоблен преден ръб на седалката и подлакътници.

Определете правилната височина на стола си като застанете пред него. Седалката трябва да бъде наравно с капачките на колената ви. Сядайте така, че свободното пространство между предния ръб на седалката и крака ви да е колкото свит юмрук. Регулирайте облегалката на стола, за да подпира долната част на гърба ви.

Осветление
Много е важно мониторът ви да свети равномерно, без да отразява други източници на светлина. Затова го позиционирайте така, че да няма излишни светли отенъци, получени вследствие на лампи, прозорци или ярки предмети. Прекалено слабото осветление и зле разположените осветителни тела пък са виновни за сенките върху екрана. Тези два фактора предизвикват напрежение на очите по време на работа и умора след края на работния ден. Неясните петна по екрана могат да доведат и до хронично главоболие. Ако пък ви се налага да заемете неудобна поза, за да виждате, въпреки отблясъците и засенчванията, веднага ще получите болки във врата, раменете и гърба.

Монитор
Опитайте да разположите екрана си по възможно най-функционалния начин. Той трябва да стои под ъгъл 90 градуса спрямо прозорците – вашето работно място не бива да ви поставя с лице или гръб към източника на естествена светлина. Ако все пак това е неизбежно, регулирайте щорите и завесите, за да контролирате нивото на осветеност. Същото важи и за разположението на осветителните тела – те трябва да са извън обсега за отражение на монитора.

Когато блясъкът не може да бъде избегнат, поставете филтър върху монитора си. Ако пък имате проблеми със засенчването, използвайте локални лампи, за да виждате добре работния документ.

В случай че екранът трепти, прекратете работа, защото това означава, че е в неизправност. Дългото взиране в една точка преуморява погледа, затова често гледайте встрани за отмора на очите. Ако ви се налага корекция, не я отлагайте, а скоро посетете офталмолог, който да ви предпише правилно лечение. Очният ви лекар трябва да бъде информиран, че вие ползвате компютър по цял ден.

Бюро
Разнообразявайте положението на тялото си и не съхранявайте материали под бюрото си, които биха намалили пространството за краката ви. Складирайте ненужните вещи от работния плот на определени за целта места. За да намалите натоварването на погледа си, не трябва да го поставяте пред предизвикателството да се взира в екрана, докато на стената отзад има закачена ярка картина. Документите ви също не бива да са на гланцирана хартия. Избягвайте поставянето на ярки и блестящи предмети около работното си място – те само ще отвличат вниманието ви и още повече ще изморяват погледа ви.

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay