Интересни факти за сериала "Изгубени"

Интересни факти за сериала "Изгубени"

Не напразно сериалът "Изгубени", състоящ се от 6 сезона и 121 епизода, се оказа един от най-популярните сериали през втората половина на 2000-те. Той има всичко, от което се нуждае един успешен проект: ярки герои и впечатляващ актьорски състав, където всеки зрител може да си намери фаворит, допълнен от разклонени сюжетни линии, мистика и интриги.

Тъй като ние сме големи фенове на сериала, решихме да споделим с вас интересни факти за "Изгубени":

Името

Първите чернови на сценария първоначално са озаглавени "Никъде" и дори е одобрено като официално заглавие, но по-късно е отхвърлено, заради името "Изгубени".

Актьори и персонажи

Интересни факти за сериала "Изгубени"

Според първия сценарий водещият мъжки герой от поредицата, Джак (Матю Фокс), трябвало да умре в пилотния епизод. Освен това първоначално режисьорите искали да поканят Майкъл Кийтън да играе тази роля. Но се отказали и от двете идеи.

Персонажът Сън-Хуа, която беше съпруга на Джин (Даниел Дей Ким) в сериала, бил създаден специално за Юнджин Ким, която първоначално се явява на прослушване за ролята на Кейт. Също така, Хърли е създаден за Хорхе Гарсия, който първоначално кандидатства за ролята на Сойър. На свой ред Джош Холоуей, който се превъплъти в ролята на Сойър, внесе ексцентричност в персонажа му, защото продуцентите харесваха как рита стол, когато забрави репликите си на прослушването.

По принцип чертите и съдбите на много герои били оформени по време на кастинга. Например първоначално продуцентите виждали Кейт като бизнесдама на средна възраст, чийто съпруг уж загинал в самолетна катастрофа. Но когато видели Еванджелин Лили, решили да дадат тези черти и съдба на Роуз Надлър.

Въпреки че Еванджелин Лили преминала успешно прослушването, сред 75 кандидати за главната женска роля, тя имала известни затруднения след одобрението. Актрисата направила поне 20 опита да получи работна виза в Съединените щати (Еванджелин е родена в Канада), затова тя пристигнала на снимките с 24-часово закъснение.

Снимачен процес

Всички епизоди са заснети на Хаваите, главно на остров Оаху. За някои актьори било неудобно да живеят постоянно на острова по време на снимките. Например Емили дьо Равин, която играеше Клер, ходила до Калифорния 1-2 пъти седмично, за да вижда съпруга си и пудела си.

За да не се разделя с близките си, Матю Фокс наел къща недалеч от снимачната площадка и преместил семейството си там. Въпреки това, Хорхе Гарсия трябвало да пропусне сватбата на сестра си поради забързания график за снимане.

Тъй като събитията, които се случват в сериала, се развиват много по-бавно спрямо процеса на заснемане, това създавало някои трудности: децата трябвало да останат на приблизително същата възраст, но растат в реалния живот. За да накарат малкия Арън да изглежда свързан с хронологията на телевизионния сериал, повече от 50 бебета го изиграли. 

Много зрители се чудеха защо персонажът, изигран от Хорхе Гарсия, Хърли, не отслабва в условията на пустинен остров. Всъщност актьорът отслабнал значително след заснемането на пилотния епизод, но създателите на сериала го помолили да поддържа теглото си - не само защото времето минава бавно на острова, но и за да може да снима епизоди за миналото на героя, преди самолетната катастрофа.

Скрити послания от създателите

Този сериал създава загадки не само за своите герои, но и за своите зрители. Имената на някои герои крият намеци за известни писатели, учени и мислители от миналото. Бен Линус, лидерът на Другите, идва от химика Линус Паулинг. Даниел Русо идва след философа Жан-Жак Русо, Даниел Фарадей - след физика Майкъл Фарадей. Имената на Джон Лок и Михаил Бакунин са директни намеци за известни философи.

Освен това в сюжета има пресечни точки с живота на прототипите. Например Джон Лок казва на Клер да успокои плачещото бебе с помощта на повиването, но самият британски философ е бил против повиването и дори е написал научен трактат за това.

Колекцията от алюзии се допълва с анаграми в имената. Във финала на третия сезон Джак присъства на погребението, организирано от погребалната зала "Hoffs / Drawlar". Името му всъщност е анаграма на колокацията "светкавица напред" и кара зрителя да разбере, че това е препратка не към миналото на героя, а към бъдещето му.

В четвъртия епизод на петия сезон ковчегът на Джон Лок показва логото "Canton-Reiner". То крие думата "прераждане", което намеква, че е рано да се сбогуваме с този герой.

Интересни факти за сериала "Изгубени"

Черно и бяло

В допълнение към факта, че заглавието на поредицата е написано с бели букви на черен фон (на финала на петия сезон е написано с черно на бяло), комбинациите и контрастите на тези 2 цвята постоянно обграждат героите. 

Във втората част на пилотния епизод Джон Лок обяснява на Уолт Лойд как се играе на табла, като подчертава, че има 2 играчи, 2 страни - едната е светла, а другата тъмна. 

В шестия епизод на първия сезон Джак намира кожена торбичка с черно-бели камъни. Значението им се разкрива в шестия сезон: Джейкъб и Човекът в черно ги използваха, за да играят игра.

Един от основните и най-загадъчни герои от поредицата е Човекът в черно, който притежава свръхестествени способности и се появява във физическите форми на други хора или под формата на черен дим.

Числа в поредицата и около нея

Тениската на Буун Карлайл (изигран от Иън Сомърхолдър) има китайски знак, което означава "84." Ако се напише назад, това число става 48, което е броят на хората, оцелели в самолетната катастрофа, за която се говори през първия сезон. 

Мистериозната линия от числа "4 8 15 16 23 42” е измисленото уравнение на Валензети, което криптира края на света.

108-те минути, които са дадени за въвеждане на числа в компютъра в бункера, са сумата от числовия ред от гореспоменатото уравнение.

Сумата от 4, 8, 15, 16, 23 и 42 има друго значение. Полетът на Юрий Гагарин в космоса продължил 108 минути. Създателите на сериала обаче не разкриват идеята, така че зрителите не знаят дали това е просто мистично съвпадение или добре обмислен ход.

Изгубени стана най-високо оцененото телевизионно предаване за десетилетието си (от 2002 до 2012 г.) Остави след себе си сериали като House, How I Met Your Mother, Gossip Girl и Dexter.

Това е едно от най-скъпите телевизионни предавания някога. 45 милиона долара били похарчени само за създаването на първия сезон, а 14 милиона - за заснемането на пилотния епизод.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay