7 причини да гледате “Чернобил”

7 причини да гледате “Чернобил”

Към днешна дата, "Чернобил" е най-високо оценената телевизионна продукция по IMDb, с рейтинг 9.7/10. Нека разберем какво прави този минисериал толкова популярен и да разберем дали наистина е толкова добър, колкото казват хората.

Ето няколко причини да гледате "Чернобил":

7. Съответствие с истинските събития

Минисериалът "Чернобил" се състои от 5 серии, с продължителност 1 час. Сюжетът разказва за катастрофа, която се оказа една от най-ужасните екологични катастрофи в нашата история. Все още не е известно какво точно се е случило в Чернобилската атомна електроцентрала на 26 април 1986 г. Хронологията на събитията е възстановена, но никой не може да каже какво се е случило през онази нощ.

Създателите на поредицата прекарали много време в изучаване на материалите. Те се фокусират предимно върху съдбите на хората, за да покажат как катастрофата е повлияла на различните хора. Използвани са и истински прототипи на хора, наречени ликвидатори, които са участвали в справянето с последствията от бедствието.

В поредицата има някои неточности, но цялата ситуация и нейното въздействие върху заобикалящата реалност се изобразяват много добре. Създателите успяха да избегнат стереотипите за Съветския съюз. Има само няколко преувеличени моменти, като сцените с огромни количества алкохол. Но тези недостатъци не ви пречат да се потопите в реалността на този свят.

6. Упоритата работа на режисьорите

Йохан Ренк е наистина опитен режисьор на филмови серии. Работил е по проекти като Breaking Bad, The Walking Dead и Vikings. Що се отнася до Чернобил, той се фокусирал предимно върху реалността. Искал хората да чувстват, че атмосферата е истинска.

Сценаристът Крейг Мазин прекарва много време в събирането на информация. Започва да изучава катастрофата в Чернобил през 2014 г., като използва документални хроники, книги за спомени от очевидци и правителствени доклади. Мазин разговаря с ядрени учени, за да разбере как работи ядрен реактор и се консултира с бивши съветски граждани.

Създателите също така са прочели много истории, разказани от очевидците, за да направят сериала по-реалистичен и "хуманен”. 

5. Актьорите

Що се отнася до актьорите, Мазин няма затруднения. Той се озовал в ситуация, за която всеки сценарист мечтае: всички актьори, които той смята за подходящи за филма, приели предложението му без колебание.

Джаред Харис, който взема участие в Шерлок Холмс: Игра на сенки, играе Валери Легасов, виден съветски ядрен физик. Като ръководител на комисията, разследваща катастрофата в Чернобил, той бил първият, който осъзнал колко ужасна е катастрофата.

    Стелън Скарсгард играе Борис Щербина, заместник-председател на Министерския съвет в СССР. Той участва и в Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца и Момичето с татуировката на дракона.

    Емили Уотсън, известна с ролите си в "Теорията на всичко и равновесие", играе Уляна Хомюк. Това е единственият измислен герой от поредицата и е бил използван, за да покаже образа на всички физици, които са изследвали бедствието.

    Генералният секретар на управляващата комунистическа партия Михаил Горбачов играе Дейвид Денчик. Заедно със Скарсгард той играе в "Момичето с татуировката на дракона".

4. Музиката

Музикалният съпровод е една от причините, поради която хората вярват на това, което се случва на екрана. За да създаде уникална музика, композиторът Хилдур Гуднадотир отишъл в изоставената Атомна електроцентрала в Игналина. Там тя записва уникални звуци, които могат да бъдат чути в различни части на завода.

След завръщането си в студиото екипът слуша тези записи в продължение на часове, опитвайки се да извлече най-подходящите звуци. Повечето части от саундтрака са създадени с помощта на събраните записи.

3. Автентична среда

Според Крейг Мазин те са били обсебени от идеята за създаване на реалистична атмосфера и са искали да покажат реалния свят през това време. Повечето сцени били заснети в Литва. Атомната електроцентрала Игналина, която беше затворена преди 10 години, е почти 100% еднаква с централата, която се намираше в Чернобил. Екипът успява да намери район близо до Вилнюс, който прилича на квартала в Припят.

Някои сцени били заснети в Украйна. Създателите работили заедно с местни експерти, за да бъдат изключително точни. Центърът на Киев е затворен по време на снимките. Наистина е било важно да не оставят в сцените каквито и да било модерни детайли като коли или обикновени хора.

Има сцени, които са заснети в Припят. Монологът в последната сцена се излъчва на фона на града, показвайки как изглежда сега.

2. Внимание към детайлите

Потапянето в автентичната атмосфера впечатлява публиката от първата сцена. Масовото производство, често срещано през това време, се оказа много полезно за създателите и те използват този факт като свое предимство.

Актьорите говорят на английски. Но всичко, излъчено по радио или телевизия, всички спешни телефонни обаждания или съобщения на високоговорителите са на руски език.

1. Нарастващ интерес към трагедията

Сериалът впечатлява и критиците, и обикновените хора. Това не е класически филм на ужасите, но изобразените събития ни карат да настръхнем. Всеки епизод е 100% завладяващ и спиращ дъха.

За последния месец интересът към Чернобил рязко скочи. Хора от цял свят се опитват да намерят все повече информация за бедствието. Те също така четат книги, статии, разкази на очевидци и гледат видео-ревюта и документални хроники, за да разберат какво се е случило там.

Подобно на всяко друго произведение на изкуството, сериалът Чернобил съдържа определени предположения и несъответствия. Но основната идея е изобразена много добре. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
 
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay