„Три истории от Третото българско царство” от Андрея Илиев – неразказаната история на България

Новата книга на Андрея Илиев, „Три истории от Третото българско царство”, дава нов поглед върху темата за криминалния свят в България преди Втората световна война.

„Три истории от Третото българско царство” от Андрея Илиев – неразказаната история на България

Нова книга от Андрея Илиев("Разбойниците”, "Последните войводи”) излезе по книжарниците – "Три истории от Третото българско царство”, за да изследва детайлно темата за криминалния свят в България преди Втората световна война. С богат набор от документи, свидетелства от съвременници и публикации от пресата, придружени със снимков материал, книгата е впечатляващ архив за историята на Третото българско царство.

След впечатяващото изследване "Последните войводи”, в което Илиев разглежда всичко, което знаем за животите на двама войводи на разбойнически чети от 1924-1925 година, оказали голямо влияние на обществото в своите региони, той продължава въпроса с книгата "Разбойниците”. В нея темата се задълбочава и се разгръща до дейността на две работнически чети от края на XIX и началото на XX век. Сега Андрея Илиев насочва изследователската призма към друга тема, също толкова скрита под напластени с времето митове – криминалният свят в България от времето преди Втората световна война.

Кой е най-отвличаният чужденец в България и как се стига до това? Каква роля в случая има Стамболов? Каква е съдбата на първата полицейска банда в България и кой е фаталният обир, който преобръща всичко? Какво знаем за Дочо Узунов – разбойникът с вълча природа? От двата му ареста, през четирите му чети, чак до един съдбовен ден през 1932 г., когато следите му се губят и от него не остава ни вест, ни кост. На тези и на редица други въпроси търси отговор Андрея Илиев, а историческите реалности са разказани в леко, увлекателно повествование, което на моменти се чете като роман.

"Три истории от Третото българско царство” е ценно изследване на един период, за който има богат архив от сведения, но малко исторически трудове, което увлича и забавлява в еднаква степен. Андрея Илиев преплита сложни международни игри, административни възли, влакови обири и колоритни личности от началото на века, за да изгради неповторим портрет на българското общество преди Втората световна война.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay