7 книги, които всеки българин трябва да прочете поне веднъж в живота си

Днес е 1 ноември- Денят на народните будители и голям български празник. Както вчера голяма част от българите почетоха чуждия празник Хелоуин, в което няма абсолютно нищо лошо, днес пък трябва да почетем народните будители. Не се сещаме за по-подходящ начин за това от прочитането на една велика българска книга. Всички книги, които сме събрали в този списък могат да бъдат определени като велики и всеки българин трябва да ги прочете поне по веднъж в живота си.

"Под игото" – Иван Вазов


Няма как да не сложим "Под игото" на първо място, тъй като това е първият български роман. Романът е написан по време на изгнание на Вазов в Одеса и е пренесен в България с руската дипломатическа поща. Романът събира в себе си носталгията за родния град на Вазов и за едно героично време в контраст на "епохата на дребните характери", настъпила след Освобождението. Безспорно "Под игото" е един от вечните български романи, които всеки българин трябва да е чел.

"Време разделно" – Антон Дончев

Събитията, описани от Антон Дончев, би трябвало да са се случили през 1668 г. в Кръстогорската област в Родопите. Дончев твърди, че се придържа към историческата истина, но съществуват съмнения, че авторът възпроизвежда в своята творба не реални исторически събития. Без значение истина или не, романът е едно от най-великите български произведения и си струва да бъде прочетен.

"Тютюн"- Димитър Димов

"Тютюн" е най-известният роман на Димитър Димов и един от най-четените романи в българската литература. "Тютюн" е роман и за ужасната самотност на личността в капиталистическото общество, за огромния натиск на живота върху нравствените принципи в света на капитала, и за историческата обреченост на олигархиите в България, за социалнопсихологическите причини за тяхната гибел; роман и за потиснатите от монопола на тези олигархии, за техните икономически и политически борби, и за сложния психологичен лабиринт на човешките взаимоотношения както в зловещия свят на "Никотиана", така и извън него. 

"Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам"- Димитър Талев

"Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам" са част от тетралогия, затова ги споменаваме заедно. По мащабите на историческите събития, по броя на лицата, въведени от Талев в сюжета на посочените 4 романа, тетралогията придобива епически размери. Той разказва съдбата на едно обикновено семейство от македонския край, като представя политическият, духовният и социалният живот на българите, останали извън границите на България.

"Пътуване към себе си" – Блага Димитрова

"Пътуване към себе си" е една от най-ярките творби на великата Блага Димитрова. Това е книга за заминаването, за бягството, за пътя, по който поемаме в търсене на собствената си идентичност. Тук преживяванията са разказани като спомен, а самата история е своеобразен опит за преосмисляне на времето. В книгата си Блага Димитрова поставя акцент върху моралните ценности, чувството за вина и отговорността. Тя ни помага да открием пътя към себе си...

"Бай Ганьо"- Алеко Константинов

Бай Ганьо е литературният герой, който е главно действащо лице във фейлетоните на Алеко Константинов. Първата част, "Бай Ганьо тръгна по Европа", е описание на впечатленията на Алеко за някои характерни черти на българския народ и по-специално на вече оформилата се дребнобуржоазна прослойка на обществото. Втората част се състои от няколко самостоятелни фейлетона и се занимава вече с новата едра буржоазия. Във фейлетоните на Алеко Константинов са засегнати проблеми и въпроси, които са актуални и днес и това е произведение, което всеки българин трябва да прочете. 

"Записки по българските въстани"- Захарий Стоянов

Записки по българските въстания е историко-мемоарно съчинение на писателя и революционер Захарий Стоянов. Негова тема са борбите за национално освобождение на българите в периода 1870 – 1876 г. Книгата е посветена на Любен Каравелов. Това съчинение е посветено на един много важен период от българската история, затова определено си заслужава да бъде прочетено. Няма нищо по-важно от историята и традициите за съхранението на една нация.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

"Бай Ганьо" - Алеко Константинов

Прочети повече на: https://woman.bg/art-box/12-veliki-knigi-koito-vseki-bulgarin-tryabva-da-prochete.61555.html
6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay