Ексфолирането е ключът към изравняването на тена на кожата

Ексфолирането е ключът към изравняването на тена на кожата

В днешно време инвестираме в грижата за кожата повече от всякога. Индустрията процъфтява, като се появяват нови компании и утвърдени марки създават постоянно нови продукти. Грижата за кожата като бизнес ниша се очаква да нарасне до 145,82 милиарда долара до 2028 г. Индустрията предлага всевъзможни продукти, които могат да се справят всякакъв вид кожни проблеми и състояния, от акне до фини линии, от неравномерен тон до текстура.

Подобряването на вида на кожата ви също може да помогне за подобряване на начина, по който изглежда гримът ви. Здравата кожа ви дава основа, която води до безупречни резултати. Когато нанесете фон дьо тена или коректора си, тенът и текстурата на кожата изглеждат по-гладки и ви карат да изглеждате по-свежи. Но мнозина също избират да се съсредоточат върху грижата за кожата и създаването на равномерен тен, така че да не се налага да разчитат на носенето на много грим. И без значение как изглежда кожата ви сега, можете да постигнете равномерен тен с правилното ексфолиране.

Ексфолирането е ключът към изравняването на тена на кожата

Какво причинява неравномерния тен на кожата?

Неравната кожа може да се дължи на различни проблеми. Може да се прояви като обезцветяване на кожата под формата на тъмни петна или да изглежда текстурирана със сухи петна, зачервяване, белези или акне. По принцип неравномерният тен на кожата обикновено означава увреждане по някакъв начин, но причините могат да бъдат различни.

фактори на околната среда като излагане на слънце и замърсяване могат да причинят тъмни петна по лицето ви. Добре известно е, че ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да причинят щети по кожата ви, като произвеждат излишен меланин. Но UV увреждането може също да потъмни и задълбочи други белези или тъмни петна, причинени от други фактори. Хормоните също могат да причинят увеличаване на производството на меланин. Приемането на хормонален контрол на раждаемостта, приемането на някои други лекарства и забременяването могат да доведат до прекомерен меланин, който причинява тъмни петна по кожата ви. Хормонални промени като тези може да се наложи да се лекуват с продукти, предписани с рецепта.

Но една от най-големите причини за неравномерния тен на кожата е постинфламаторната хиперпигментация. Хиперпигментацията е нормална част от лечебния процес след акне или белези. Някои видове акне могат да оставят след себе си по-дълбоки увреждания, които създават неравномерна текстура на кожата. Акнето и продуктите за борба с него могат да доведат до суха кожа и разширени пори, което също може да допринесе за неравномерен тен на кожата.

Тук идва на помощ ексфолирането!

Редовното ексфолиране е от съществено значение за постигане и поддържане на страхотни резултати. Но колко често трябва да ексфолирате кожата си зависи от нейния тип. Нормалната кожа може да понесе ексфолиране до два или три пъти седмично. Същото може да се каже и за тези с комбинирана или мазна кожа. Въпреки това, дамите със суха или чувствителна кожа трябва да ексфолират веднъж седмично или през седмица, за да предотвратят раздразване.

Ексфолирането е ключът към изравняването на тена на кожата

Идва време да помислите какъв вид пилинг ще изпозвате: с частици/четки или химически. Някои дами използват продукт като скраб или четка, за да изстържат мъртвите кожни клетки от горните слоеве. Много дерматолози обаче не препоръчват този метод за лицето, защото може да бъде твърде груб и в крайна сметка да навреди в дългосрочен план. От друга страна, химическото ексфолиране действа в по-дълбоките слоеве на кожата, разтваря кожните клетки и насърчава растежа на нови клетки.

Продукти със съставки като гликолова киселина, млечна киселина и салицилова киселина ексфолират химически кожата. Отново трябва да имате предвид типа ѝ, когато избирате ексфолираща киселина. Меките химически ексфолианти са по-добър избор, ако имате суха, чувствителна или склонна към акне кожа, защото са по-нежни. Със скрабовете лесно се прекалява и могат да увредят кожата ви." 

Дори и да нямате чувствителна кожа, трябва да внимавате с използването на химически ексфолианти, особено ако ги изполвате за първи път. Започнете бавно и дайте на кожата си много влага и хидратация, за да предотвратите дразнене.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay