Защо не трябва да използвате кърпа, за да подсушавате лицето си

Защо не трябва да използвате кърпа, за да подсушавате лицето си

Може би си мислите, че тоалетната ви седалка е най-натовареният с микроби елемент в дома ви, но не е така. Всъщност кърпите ви са пълни с най-много бактерии и ако ги използвате, за да избършете лицето си, може би ще направите лоша услуга на кожата си. И въпреки че подсушаването на лицето с кърпа изглежда като най-логичното нещо, което всъщност може да се направи, в действителност това може да донесе повече вреда, отколкото полза.

1. Може да ви причини акне

Подсушаването на лицето със същата кърпа, която използвате, за да подсушите тялото си, може да навреди на кожата ви повече, отколкото си мислите. Кърпите са страхотни капани за бактерии и тъй като обикновено ги съхраняваме в банята, където въздухът е влажен, това създава идеалната среда за растеж на бактериите. Когато търкате кърпата по лицето си, премествате всички тези бактерии директно върху кожата си, което в крайна сметка може да доведе до пъпки и запушени пори. Дори ако използвате отделна кърпа за лицето си от тази, която използвате, за да подсушите тялото си, най-вероятно не я перете ежедневно и нежеланите бактерии пак могат да проправят път към кожата ви.

Защо не трябва да използвате кърпа, за да подсушавате лицето си

2. Кожата ви може да остарее по-бързо

Хавлиените кърпи са твърде груби за лицето ви и използването им може да създаде малки наранявания по кожата ви, което я прави уязвима за инфекции и бръчки.

3. Намалява ефикасността на продуктите за грижа за кожата

Въпреки че подсушаването на лицето след измиване изглежда естествено, в действителност това няма да позволи на кожата ви да извлече максимума от продуктите, които нанасяте върху него. Вашият овлажнител ще проникне по-добре в кожата, преди цялата вода да се изпари от повърхността ѝ. Прескачането на подсушаването с кърпа ще позволи на вашите продукти за грижа за кожата да заключат влагата, от която кожата ви се нуждае, за да изглежда млада и блестяща.

4. Може да раздразни кожата ви

Ако имате чувствителна кожа, използването на кърпи не е най-добрият вариант да подсушите лицето си. Тъй като повечето кърпи могат да бъдат твърде груби за кожата, избърсването на лицето с тях може да доведе до зачервяване на кожата и дразнене.

5. Може да направи кожата ви мазна

Може да звучи противоречиво, но изсушаването на кожата ви всъщност може да я направи по-мазна. Тъй като грубите кърпи могат да премахнат естествените масла, кожата ви трябва да остане здрава, мастните жлези под повърхността на кожата ще трябва да произвеждат повече масло, за да балансират сухотата, което ще доведе до прекалено мазна кожа. 

Бонус: Как да подсушавате лицето си без кърпа 

Защо не трябва да използвате кърпа, за да подсушавате лицето си

Вместо да потупвате лицето си с кърпа, оставете въздуха да си свърши работата. Изсушаването на въздух е по-хигиенично и нежно за кожата ви и въпреки че изисква повече време, отколкото избърсването на лицето с кърпа, кожата ви ще ви благодари за това.

Измийте лицето си както обикновено.

Оставете кожата ви да изсъхне естествено.

Нанесете любимия си овлажнител. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay