Колко често всъщност трябва да миете лицето си?

Колко често всъщност трябва да миете лицето си?

Поддържането на добра хигиена на ръцете привлича цялото внимание напоследък, и то с право, поради пандемията от коронавирус. Но как стои въпросът с почистването на лицето?

Преди да коментираме колко често трябва да миете лицето си, е най-добре да дефинираме какво всъщност означава почистване. Когато се споменава почистване на лицето, обикновено става въпрос за използване на почистващо средство в допълнение към водата. Нещо, което ще помогне да премахнете мръсотията и микрочастичките, които се натрупват по лицето ви през деня и които водата няма как да отмие сама.

Какво се случва, когато изобщо не миете лицето си? Пропускането на почистването може да доведе до акне, особено след ден на плажа или след тренировка, тези, които носят каски или шапки могат да забележат пъпки по челото си, ако потта не се изплаква. Дори и да не се потите, заради замърсения градски въздух, с който се сблъскваме ежедневно, по лицето ви се натрупват микроелементи, които запушват порите и тези елементи трябва да се премахват редовно.

Тези замърсители могат да бъдат инфекциозни, като бактерии и вируси. Може да са алергени, може да е мръсотия, може да са всякакви неща, с които обаче не искаме кожата ни да има продължителен контакт. Здравата кожа е кожата, която е добре почистена. Остатъчният грим, мръсотията или естественото омазняване на кожата затруднява ефективността на продуктите, като слънцезащитен крем. Тези продукти не могат да проникнат, ако кожата ви не е чиста, защото ще имате невидим филм върху нея. Така намалявате ефективността на козметиката. Въпреки това, кожата ни се ексфолира естествено на всеки 21 дни.

А ако използвате само мокри кърпички за грим? Дерматолози съветват, че отново трябва да почистите лицето си след употребата на кърпички. Понякога те са перфектен вариант за премахване на горния слой мръсотия. Но е по-добре да измиете лицето си с мек сапун или почистваща козметика с хладка до топла вода, използвайки върха на пръстите си. Подобни кърпички имат химикали в тях. Има хора, които са алергични към тях.

Колко често трябва да се миете зависи от вашия тип кожа. За тези, които вече имат проблемна кожа, се препоръчва да мият лицето си поне два пъти на ден, докато някои с комбинирана могат да си позволят измиване веднъж дневно. Същото важи за тези със суха кожа. Твърде е възможно те да препочистят кожата си, ползвайки твърде често измиващ продукт, тъй като те премахват горния слой на кожата и някои от естествените масла, които тялото ви произвежда.

Стареещата кожа също е по-суха и не е необходимо да се мие два пъти на ден. Хората, които не носят много грим и не нанасят редовно продукти на лицето си, могат и да го почистват по-рядко. Използването на почистващо средство не е необходимо повече от два пъти на ден, тъй като могат да пресушат лицето си, без да имат допълнителни ползи.

С какво трябва да се миете? Няма твърдо правило що се отнася до честотата на измиване на лицето. Всичко зависи от вашия тип кожа и с какво миете лицето си. Изборът на почистващо средство ще се ръководи от вашия тип кожа. Ако имате чувствителна кожа, може да изберете нежно почистващо вещество на базата на алкохол. Ако имате предразположена към акне кожа, може да изберете продукт със съставки като салицилова киселина или бензоилпероксид.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay