Кои хормони повлияват бременността

Кои хормони повлияват бременността

Хормоните – онези мощни химикали, които ще повлияят на ума и тялото ви през следващите девет месеца и ще играят също толкова голяма роля, както сутрешното гадене и дразнещите киселини.

Но знанието е сила, така че разберете как няколко ключови хормони се променят, докато сте в очакване на дете.

Човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ) е най-важният хормон по време на бременността. Основната работа на хормона е да каже на тялото на жената, че в нейната утроба расте живот и че тялото и трябва да се подготви за неговото износване. Също така казва на яйчниците да спрат производството на яйцеклетки всеки месец. Никой не е напълно сигурен какво причинява сутрешното гадене, но много лекари смятат, че тя най-вероятно е свързана с повишаващите се нива на ЧХГ. Жените с по-високи стойности често страдат от повече гадене и повръщане.

Нивата на хормона се повишават осем дни след овулацията, пикът е от 60 до 90 дена от бременността и след това леко се понижава, изравнявайки нивата си до края на бременността. Хормонът циркулира през тялото и се елиминира в урината. Именно този хормон се проследява с теста за бременност от аптеката. Високата му концентрация показва, че чакате дете.

Прогестеронът се създава в началото на бременността от киста на яйчника, наречена корпус лутеум. Тя продължава да го произвежда до около 10-тата седмица от бременността, когато производството му се поема от плацентата.

Прогестеронът отпуска всички гладки мускули, най-важният от тях е мускулната стена на матката или "утробата", в тялото. Води също така до отпускане на кръвоносните съдове в цялото тяло, предизвиква по-ниско от нормалното кръвно налягане и понякога замаяност, както и стомашно-чревни проблеми, като киселини, рефлукс, оригване, гадене, повръщане, газове и запек. Прогестеронът също така може да увеличи растежа на космите – може да забележите нежелани косми по гърдите и долната част на корема, например.

През първия триместър нивата на хормона се покачват и скоро след това се нормализират. Той поддържа мускулатурата на матката спокойна и помага на имунната система на тялото да толерира чуждата ДНК, тоест плода.

Естрогенът, подобно на прогестерона, се секретира от яйчника, докато ролята не се поеме от плацентата. Хормонът има ключова роля в развитието на плода и задейства растежа на няколко органи и други телесни системи в плода.

Естрогенът помага за стимулирането на производството на хормони в надбъбречната жлеза на плода, стимулира растежа на надбъбречната жлеза и засилва матката на майката. Освен това подготвя гърдите за производството на мляко чрез разширяване на млечните канали.

След края на първия триместър нивата на естрогена са по-високи. Повишените нива могат да предизвикат разширени вени, гадене, повишен апетит и кожни промени.

Смята се, че релаксинът е отговорен за разхлабването на връзките, които държат тазовите кости заедно и за отпускане мускулите на матката. Той подготвя тялото ви за преминаване на бебето през родилния канал. Хормонът също така отпуска артериите, така че кръвното ви да не скочи до тавана.

Докато са бременни, жените имат 10 пъти повече от нормалното релаксин в тялото си.

Окситоцинът е и хормонът, който разтяга шийката на матката и стимулира зърната да произвеждат мляко. Много жени вярват, че хормонът предизвиква раждането. Но всъщност нивата му не се повишават по време на раждането. Матката просто става по-чувствителна и реагира на хормона, докато края на бременността наближава.

Пролактинът е хормонът с успокояващ ефект. Той подготвя тъканите на гърдите за кърмене и освобождаването на мляко. Нивата на пролактин се увеличават от 10 до 20 пъти по време на бременност.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay