Кои храни причиняват подуване на корема?

Кои храни причиняват подуване на корема?

Подуването на корема е наистина досадна, но почти неизбежна част от живота. Но ако подуването на корема и дискомфорта стават редовно явление, може да е време да се замислите за диетата си, за да разберете причината за подуването. Когато четете списъка по-долу, не се паникьосвайте и не забравяйте, че тялото на всеки човек е различно. Дори ако имате често подуване на корема, това не означава, че всичко в този списък го причинява. За да бъдете сигурни, можете просто да изключите всяка от храните от менюто си за няколко дни, за да видите дали ще се чувствате по-добре...

Подуването на корема понякога може да е признак на синдром на раздразненото черво (IBS), което причинява симптоми като стомашни спазми, подуване на корема, диария и запек, които са налице през определен период от време. Не е задължително да се дължи на храните, които консумирате, така че най-добрият вариант е да посетите лекар. Но е добре да знаете и кои храни обикновено причиняват подуване на корема...

1. Млечни продукти

Макар че не всички имат непоносимост към млечните продукти, лактозата в млечните продукти кара някои хора да се подуват, ако нямат адекватни количества от ензима лактаза, който разгражда лактозата. Хората, които са дори слабо чувствителни към лактоза или казеин (протеин, който обикновено се намира в млякото), ще се подуят лесно от консумацията на млечен продукт. Няма причина да се притеснявате за неблагоприятните ефекти при спиране на млечните продукти, стига да замените всички хранителни вещества, които може да ви липсват - например калций и витамини В12 и D.

2. Плодове, които причиняват поява на газове

Плодове като фурми, манго, смокини, диня, ябълки, круши и къпини съдържат големи количества фруктоза, които могат да причинят подуване при някои хора. Плодовете, които не трябва да ви създават проблеми са боровинки, грозде, портокали, ананас, малини, ягоди и киви.

3. Глутен

Подобно на млечните продукти, има доста хора, които имат непоносимост към глутен. Подуването на корема, причинено от консумацията на глутен, е различно от целиакията и чувствителността към глутен, които и двете причиняват възпаление. Подуването на корема се причинява от различен от глутена компонент, наречен фруктан, който се намира и в пшеничните продукти. Ако забележите, че коремът ви се подува след консумация на глутен, консултирайте се с лекар.

4. Соя

Соевите продукти се произвеждат от бобови растения, които могат да ферментират по време на процеса на храносмилане в червата ви, което от своя страна може да отдели газове и да причини подуване.

5. Сол

Солта сама по себе си не причинява подуване на корема, но подпомага задържането на вода, което може да ви накара да се чувствате подпухнали и подути.

6. Прекалено много фибри

Фибрите са нож с две остриета. Понякога се нуждаете от повече фибри, за да облекчите подуването, но твърде много фибри също могат да причинят подуване. Нелепо, нали? Плодовете с високо съдържание на фибри като ябълки и круши съдържат пектин (водоразтворими фибри, които се усвояват по-бавно). Пектинът създава усещането за пълнота за по-дълго, заради бавното му храносмилане, но също така може да причини подуване на корема. Ако консумирате много фибри, трябва да пиете и много вода.

7. Бобови растения

Говорейки за твърде много фибри, бобът, лещата, нахутът също могат да причинят подуване на корема, тъй като съдържат силно ферментиращи въглехидрати, наречени галакто-олигозахариди, които причиняват прекомерно подуване при някои хора.

8. Зеленчуци, които причиняват поява на газове

Зеленчуци, които могат да причинят подуване, са аспержи, карфиол, чесън, артишок, праз, гъби, лук и грах.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay