Колко вода трябва да пие детето ви?

Колко вода трябва да пие детето ви?

При раждането в тялото на бебето се съдържат около 75% течност. За по-големи деца и възрастни, процентът е около 60%. Течностите са наистина важни за здравето, тъй като клетките в телата ни зависят изцяло от тях, за да функционират нормално и също така, за да се отърват от отпадъчните продукти.

Както количеството, така и видът течности, които консумират възрастни и деца, могат да окажат значително влияние върху тяхното здраве. Количеството, което детето трябва да изпие, може да варира значително зависимост от възрастта и пола, както и от времето и физическата активност.

Като общо правило, децата на възраст от 4 до 13 години трябва да се стремят да пият приблизително 6-8 чаши течност на ден, като по-малките деца се нуждаят от по-малко количество – например 150 мл. за 4-годишно дете и 250 мл. за по-голямо дете.

Колко вода трябва да пиете на ден?

Момчетата и момичетата на възраст 4-8 години се нуждаят от 1,1 до 1,3 литра на ден.

Момичета на възраст 9-13 години се нуждаят от 1,3 до 1,5 литра на ден.

Момчетата на възраст 9-13 се нуждаят от 1,5 до 1,7 литра на ден.

В допълнение към количеството течност, което получаваме от напитките, много храни могат да ни помогнат да си набавим необходимото количество течност. По-специално плодовете и зеленчуците могат да имат голям процент вода – например краставицата и динята са над 90% вода.

Какви са признаците на дехидратация при деца? Хидратацията е особено важна за децата, тъй като те имат по-високи нужди от вода спрямо телесното си тегло, отколкото възрастните. По-специално кърмачетата и малките деца също са по-уязвими към топлината и затова пиенето на малки количества често е от съществено значение, особено в горещо време или когато са много активни и загубите на течности са по-големи. Тъй като децата не винаги разпознават ранните етапи на жаждата, те са изложени на риск от дехидратация. Дори леката дехидратация може да направи децата раздразнителни и може да причини умора, главоболие, липса на концентрация, намалена умствена работоспособност и суха кожа.

Кои са най-добрите напитки за хидратиране? Водата е наистина добър избор и е добре тя да се въведе рано, така че децата да свикнат с обикновения й вкус. Други напитки като мляко и плодов сок също могат да осигурят течност и други хранителни вещества.

Как да насърчите детето си да пие повече вода? Добре е родителите да действат като модели за подражание, като пият вода през целия ден, започвайки от закуската. Уверете се, че децата пият преди училище, т.е. със закуската, преди и по време на игра. Предлагайте напитки редовно, особено когато времето е топло. Когато сте навън, задължително си носете бутилка с вода. Позволете на детето си да избере собствена чаша или бутилка. Добавете кубче лед, парче лимон или краставица, за да разнообразите вкуса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay