Коронасомния – какво трябва да знаете

Коронасомния – какво трябва да знаете

Измина повече от година от появата на новия коронавирус. Въпреки че сме изминали дълъг път, все още около нас витае усещане за хаос и паника. COVID-19 не само разруши живота на мнозина, но продължава да влияе върху психичното здраве и благосъстоянието на хората. Независимо дали става въпрос за страх от заразяване с вируса или справяне със свързаните симптоми, тревожността и стресът нямат граници. Пандемията повлия и на нашите цикли на сън и остави голяма празнина в ежедневните ни дейности.

Коронасомнията, както подсказва думата, описва проблемите с безсънието и други проблеми със съня, изпитвани от много хора поради новия коронавирус. Като се има предвид факта, че пандемията промени начина ни на живот и предизвика много стрес и безпокойство, според проучване, около 40% от хората съобщават, че са имали проблеми със съня в резултат на пандемията.

Много фактори обуславят това. Въпреки че много неща са свързани със страха и несигурността, които хората изпитват в борбата с инфекциите на COVID-19, има голям натиск, който идва от необходимостта да защитим близките и семейството си. Отделно от това, изчерпващите нива на социални взаимодействия, изолацията и страхът, всичко се обобщава, като причинява напрежение в ума и води до различни проблеми, свързани със съня.

Научните доклади предполагат, че стресът може да предизвика производството на някои хормони - адреналин и кортизол - които могат да го направят още по-предизвикателно да спи и да се отпуска.

Пандемията внесе огромна промяна в начина ни на живот. Тя затрудни ежедневието ни, промени хранителните ни навици, работна среда и оказва влияние върху психическата ни стабилност. Докато социалното дистанциране и възможността от поставяне под карантина се превърнаха в норма в днешния свят. Експертите предлагат да се справите с безпокойството и стреса с помощта на йога или медитация. По време на такова критично време е важно да се съсредоточим върху психичното си здраве и да се опитаме да облекчим психическите стресори, които могат да причинят по-тежък проблем в бъдеще.

Поддържането на редовна рутина и преминаването към здравословен начин на живот може да помогне за намаляване и управление на нивата на стрес. Планирайте и стратегирайте деня си и работете за установяване на нормалност в и извън семейното царство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay