Как да боядисате косата си с естествени бои?

Как да боядисате косата си с естествени бои?

Красивата прическа е ключът към съвършения външен вид. Жените са склонни да дават стотици левове за боядисване на косата си, за да изглежда безупречно. Но повечето от нас не осъзнават колко токсични са боите за коса. Химикалите, съдържащи се в изкуствените бои са коси, като амоний, унищожават тирозин - естествен протеин в косата, могат да отслабят косата и да повлияят на способността на косата да задържа цвета.

Замисляли ли сте се, че можете да боядисвате косата си с естествени продукти? Ето как можете да боядисате косата си в различните нюанси:

1. Червена коса

Какво да използвате:

Сок от моркови / домати / цвекло

Кокосово масло / зехтин

Ябълков оцет

Процес на боядисване:

За да изсветлите оттенъка на червената коса, можете да използвате сок от моркови, домати или цвекло, в зависимост от тона, от който се нуждаете. Каротеноидите - които съдържат червени, жълти и оранжеви пигменти - ще придадат на косата ви ярък, естествен нюанс.

Можете да започнете процедурата, като смесите сока или пюрето с кокосово масло или зехтин. След това разпределете сместа по цялата дължина на косата си и увийте главата си с найлонов плик или шапка за душ поне за един час. След това потопете косата в малко ябълков оцет. Ако цветът не е достатъчно силен, можете да повторите процедурата още веднъж.

Какво друго?

Друг вариант е да използвате чай от хибискус и невен. Балансирайки количеството на двете съставки, можете да получите предпочитания от вас нюанс. И за да получите много наситен цвят, използвайте къна. Къната е естествена боя, която се използва за боядисване на коса, вежди и тяло от времето на Древен Египет.

2. Черен цвят

Какво да използвате:

Орехова черупка на прах

Вода

Процес на боядисване:

Ако искате да придадете на черната си коса по-дълбок тон, можете да използвате прах от черупки от орех. Първо, накиснете 3-5 супени лъжици прах от черупки на орех в 2-3 чаши вряща вода. Втрийте сместа в косата си и я оставете да престои 15-20 минути. След това измийте косата си, както обикновено. Цветът е доста наситен и ще издържи няколко месеца. Освен това броят на витамините и минералите в орехите ще направи косата ви по-здрава и по-красива.

Какво друго?

Кафето е друга съставка, която можете да използвате, за да замените черната боя за коса. Освен стимулиращия си ефект, заради който обикновено пием кафе, кафето е и добър оцветител. Просто смесете 2 супени лъжици кафе с 1/2 чаша балсам за коса. 
Ако искате по-светъл нюанс на черното, можете да смесите балсам за коса с канела, мед и лимонов сок. Нанесете сместа по дължината на косата и вашата черна коса магически ще стане кафява с червеникави оттенъци.

Как да боядисате косата си с естествени бои?

3. Кафява коса 

Какво да използвате:

Сушен градински чай

Розмарин

Вода

Ябълков оцет

Процес на боядисване:

Ако искате да направите своята коса малко по-тъмно кафява или да прикриете белите коси, можете да използвате смес от градински чай и розмарин. Започнете с кипване на 2/3 чаша градински чай и 1/3 чаша розмарин с 3 чаши вода за 15-20 минути. След това го оставете да се охлади и го смесете с ябълков оцет. Поставете течността в стъклена бутилка и я напръсквайте върху косата си 4-5 пъти седмично.

Какво друго?

Можете също да получите подобен ефект, като използвате черен чай и чай от коприва. Просто сварете силен черен / копривен чай и навлажнете косата си с него. Тази опция обаче отнема доста време - може да ви отнеме до 15-20 процедури, за да получите желания резултат.

4. Руса коса

Какво да използвате:

Лимонов сок

Балсам за коса

Слънчева светлина

Процес на боядисване:

За да подчертаете красотата и блясъка на русата коса, можете да използвате лимонов сок. Изцедете сока от 3 пресни лимона и смесете 2/3 чаша сок с 1/2 чаша балсам за коса. Нанесете сместа по цялата коса и я оставете на пряка слънчева светлина за 1-2 часа. 

Какво друго?

Ако русият цвят избледнее, можете да използвате прах от корен от ревен, за да върнете яркостта. Накиснете 3-4 супени лъжици прах от корен от ревен в 1/2 чаша вода и оставете сместа да престои една нощ. След това измийте косата си, както обикновено, навлажнете косата си със сместа и я изсушете без допълнително изплакване.

Забележка: Лимонът може силно да изсуши косата ви. Важно е да използвате овлажняващи средства заедно с оцветяващата смес.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay