Навици, които предизвикват пърхот

Навици, които предизвикват пърхот

Понякога, когато се опитвате да се отървете от пърхота, може да правите неща, които само го влошават. Например, може да миете косата си твърде често или твърде рядко. И начинът, по който миете косата си също може да ви вреди. 

Ето кои са навиците, които предизвикват появата на пърхот или влошават състоянието:

1. Миете косата си твърде често или твърде рядко

Когато миете косата си рядко, себумът се натрупва върху скалпа ви и заедно с потта създава перфектната среда за появата на пърхот. От друга страна, шампоанът също не трябва да се използва всеки ден. Ще премахнете всички масла от скалпа, които са му необходими, за да бъде подхранван и здрав, и ще го изсушите. Специалистите препоръчват миене на косата на всеки 2 или 3 дни, за да се избегнат всички тези проблеми.

2. Не използвате балсам

Когато миете косата си, вие премахвате естествените масла, заедно с мръсотията и другите остатъци. Този себум или тези масла трябва да бъдат компенсирани и това се случва с помощта на балсама. Той добавя витамини и полезни вещества към косата ви, което я подхранва и възвръща блясъка й. 

3. Имате чувствителност към естествените гъбички на косата си

Пърхотът се причинява от свръхрастеж на гъбички, наречени маласезия, които също причиняват проблеми с акнето. Всички го имаме на кожата си, но някои хора са склонни да имат по-мазни скалпи от други, защото тези гъбички се хранят с кожни масла. Така се появява пърхота. И въпреки че пърхотът не може да бъде излекуван, той може да бъде овладян.

4. Не изплаквате правилно

След изплакване може да оставите остатъци по скалпа, които биха могли да бъдат идеалната среда за появата на пърхот, поради тази често срещана гъбичка, която всички имаме по кожата си. Когато има твърде много мръсотия и мастна секреция по скалпа, маласезията може да нарасне прекомерно и да причини пърхот или дори себореен дерматит, който е тежък пърхот.

5. Не разресвате косата си правилно

Разресването на косата подобрява циркулацията на кръвта към скалпа. Също така при разресването, премахвате излишната мръсотия, което намалява шансовете за поява на пърхот. Важно е да разресвате косата си редовно, но не прекалявайте. Ако разресвате косата си прекалено често, това може да доведе до загуба на коса. 

6. Не редувате шампоани или не използвате конкретен шампоан против пърхот

Нормалните шампоани на пазара могат да доведат до дразнене на скалпа, поради съдържащите се в тях химикали. Намирането на правилния шампоан може да отнеме известно време, но редуването на няколко вида може да ви помогне да се отървете от пърхота. Можете също така да използвате шампоан, който е специално създаден за пърхот, има различни варианти. 

7. Стилизирате косата си прекалено често

Ако не премахвате от косата си лакове, пяна, гелове и т.н. те се натрупват и могат да причинят поява на пърхот. Освен това топлината от уредите и химикалите в продуктите могат да направят скалпа ви чувствителен и да причинят сърбеж. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay