Основни съвети за здрава коса

Когато става въпрос за косата ви, ще намерите всякакви съвети. Преди да изберете своя начин на поддръжка, ето няколко неща, които трябва да знаете.

Основни съвети за здрава коса

Първа стъпка в грижата за косата е вашата диета и двете най-важни неща в нея са желязото и протеините. Клетките на косата са най-бързо растящите клетки в тялото, но те също са първите, които са засегнати, ако не се храните правилно или страдате от липса на витамини, защото те са необходими за нейното оцеляване.

Опитайте да включите в диетата си храни, богати на желязо като листни зеленчуци, риба, тиквени семки, боб, нахут, соя и зърнени култури. Лекарите препоръчват до консумирате около 12 милиграма желязо дневно. Имате нужда и от протеини, защото точно те укрепват косата ви. Включете пълноценни протеини, които също са богати на аминокиселини като сирене, мляко, соя, леща, грах, киноа и кисело мляко.

Ето няколко съвета как да поддържате косата си здрава: 

Нормално е да губите от 100 до 150 косъма дневно, така че не се панирайте, когато видите малък сноп косми върху пода в банята.

Сресвайте мократа коса изключително внимателно, защото тя е податлива на накъсване. Вземете гребен с широки зъбци и го прокарвайте от корените към краищата на косата възможно най-нежно.

Подстригвайте косата на всеки няколко седмици, за да се отървете от грубите нацъфтели краища. Повтаряйте процедурата на всеки шест до осем седмици.

Не мийте косата си всеки ден и винаги, когато го правите, нанасяйте балсам в краищата. Опитайте да използвате и същата марка шампоан.

Изплаквайте балсама с по-студена вода, тъй като той е добър, както за здравината на косата, така и за блясъка й.

За разлика от етикетите на гърба на много хранителни продукти, тези, поставени на продуктите за коса, рядко биват четени. През последните няколко години се набляга много на сулфата в шампоаните. Какво представляват сулфатите? Те са причината шампоанът ви да мие по начина, по който го прави. Те почистват скалпа и косата, отделяйки мръсотията от тях. Но някои изследвания показват, че заради тях скалпът и косата губят естествените си масла. Те са и причината шампоанът, попадайки в очите ви, да предизвика парене. Ако почувствате каквото и да е дразнене по скалпа или откриете, че косата ви става по-суха, опитайте да купите шампоан, който не съдържа сулфати.

Ако имате суха коса, най-добре е да избягвате боядисването. Но ако се изкушите от някой цвят, потърсете съветите на специалист, който ще ви даде напътствия как да се грижите за боядисаната си коса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay