5 храни за красива и здрава коса

Лесна и вкусна грижа за вашата грива

5 храни за красива и здрава коса

Косата е част от тялото. Като такава, тя е подвластна на същите процеси, които контролират живота и на другите органи. Жизнеността и силата на косата е пряко свързана и зависи в голяма степен от балансираната диета. Ако искате да постигнете добри резултати, е нужно да спазвате правилна диета и да имате търпение, защото едва ли ще забележите промяна, преди да са изминали няколко месеца. А ето списък от 5 храни за силна и здрава коса:

1. Сьомга

5 храни за красива и здрава коса

Освен че е богата на протеини и витамин D (два от ключовите елементи за силна коса), сьомгата съдържа Омега-3 мастни киселини. Тялото не може да си ги създаде, затова е нужно да ги приемате чрез диетата си. Около 3% от косъма се състои от тези мастни киселини. Омега-3 се съдържа в мембраните на клетките на кожата на скалпа и в естествените масла, които поддържат скалпа и косата хидратирани.

2. Боб

5 храни за красива и здрава коса


Фасулът е чудесен източник на витамин В6, фолиева киселина и минералите магнезий, сяра и цинк. Добавете боб към любимата си рецепта или пък към обяда си на работа за допълнителни витамини и протеини. Това ще накара косата ви да запази своя блясък през целия ден.

3. Боровинки

5 храни за красива и здрава коса

Боровинките са на чело на класацията за храни с антиоксидантно действие. Те изпреварват 40 от най-често срещаните плодове и зеленчуци. Антиоксидантите ви предпазват от преждевременно стареене.

4. Орехи
5 храни за красива и здрава коса

Орехите са единствените ядки, които съдържат значително количество Омега-3 мастни киселини. Те са богати и на витамин Е, който помага за защитата на клетките. Това е особено важно, защото косата е изложена на слънце през повечето време. Орехите също така съдържат мед, минерал, който помага да запазите вашия естествен цвят на косата.

5. Спанак

5 храни за красива и здрава коса

Спанакът е богат на хранителни вещества и антиоксиданти. Зелените листа са пълни с лутеин, който носи здраве и блясък в очите. Спанакът също е добър източник на витамини B, C, и Е, калий, калций, желязо, магнезий и Омега-3 мастни киселини.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 22.03.2014|22:55
Спанак със сьомга, печени под фолио.
3
Не е посочен 22.03.2014|10:23
https://www.facebook.com/naturalorganic.pr Това е натурална и органична руска козметика на основата на органични масла и екстракти.
2
Не е посочен 21.03.2014|21:20
Спанака е една от любимите ми храни.
1
Не е посочен 21.03.2014|17:36
Сега е сезонът на спанака, така че трябва да се набляга на него, както и като цяло на балансираната и пълноценна диета.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay