7 грешки при разресването на косата, които я съсипват

7 грешки при разресването на косата, които я съсипват

Разресването на косата може да ви се струва като нещо супер лесно, но всъщност има правилен и грешен начин да го правите. Използването на грешен тип четка може да направи косата ви слаба и склонна към накъсване, докато правилното разресване може да направи косата ви блестяща и дори да насърчи растежа й. 

Ето кои са най-често допусканите грешки при разресването на косата: 

1. Разресвате косата си в грешната посока

Преместването на четката отгоре надолу може да издърпа косата ви от фоликула и да доведе до неговото увреждане и накъсване. Най-добрият начин за разплитане на възлите е да започнете на няколко сантиметра от краищата и внимателно да преминавате към корените. Най-ефективната техника е да разделите косата си на сектори и да премахнете заплитанията във всяка секция поотделно. 

2. Разресвате само краищата

Въпреки че е по-добре да започнете да разресвате косата си от краищата, това не означава, че трябва да избягвате горната част на главата си. Вашият скалп произвежда богати на хранителни вещества масла, които са от съществено значение за красотата и здравето на вашата коса. Разпределението на тези масла до краищата ви ще направи косата ви лъскава и блестяща. Четкането на косата също така представлява нежен масаж на скалпа, което от своя страна увеличава притока на кръв и стимулира растежа на здравата коса.

3. Използвате грешна четка

Използването на правилната четка може да спаси косата ви от накъсване. Ако имате чуплива и къдрава коса, изберете гребен, тъй като той лесно ще разплете възлите. Ако косата ви е фина и й липсва обем, четка със ситни зъбчета нежно ще се плъзга през кичурите ви, без да я уврежда или да дърпа корените.

4. Разресвате косата си твърде често

Енергичното разресване на косата твърде много пъти на ден може да я направи слаба и да причини накъсване. Опитайте се вместо това да се съсредоточите върху качеството на разресване. И без значение колко добра е техниката ви за разресване на косата, не забравяйте да почиствате четката си за коса редовно. Използването на мръсна четка означава, че разпространявате стари продукти и мъртви кожни клетки върху цялата си коса.

5. Използвате една и съща четка върху мокра и върху суха коса 

Мократа коса е склонна към накъсване и използването на грешен тип четка за коса може лесно да я повреди. Най-добрият инструмент за разресване на мократа коса е широкият гребен.

6. Разресвате къдриците на сухо 

Специалистите по грижа за косата препоръчват да се избягва разресването на къдрава коса, когато е суха, и използването на спрей за разплитане преди това. Важно е да нанесете нещо на косата, преди да я разресвате, дори може да използвате някакво масло. Прекалено енергичното разресване на косата може да доведе до повече щети и накъсване.

7. Не разресвате косата си преди да я измиете 

Сресването на косата, преди да влезете под душа, може да попречи на заплитането. Внимателно масажирайте шампоана върху скалпа си, вместо да го търкате, и изтрийте мократа си коса със суха кърпа внимателно, вместо да я търкате. Това може да доведе до заплитане на косата ви и ще трябва да я срешете отново.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay